Лікарі пояснили, чому померла жінка, якій уперше у світі пересадили обличчя

— 7 вересня 2016, 10:30

11 років тому лице Дінуар пошкодив власний лабрадор Таня, пише The Daily Mail.

У неї були настільки спотворені ніс, підборіддя та рот, що французькі лікарі одразу ж виключили можливість проведення звичайної пластичної операції.

Замість реконструкції вони провели першу у світі операцію з трансплантації обличчя. У 2005 році хірургам вдалося пересадити Ізабель ніс та рот.

Для трансплантації використовували шкірний покрив і м'язи обличчя жінки-вчительки з міста Лілль, яка повісилася.

Однак, активне уживання препаратів для пригнічення імунітету, необхідних, щоб уникнути відторгнення тканин донора, послабило її організм. Жінка померла від раку, спричиненого імунодепресантами, ще у квітні, але новину про її смерть госпіталь в Ам'єні оприлюднив тільки зараз з поваги до приватного життя її сім'ї.

Крім того, Ізабель було дуже важко подолати психологічний конфлікт у собі. Вона розповідала, що боялася дивитися у джеркало, уникала фото "колишньої себе", тому що жінці здавалося, ніби у ній живе половина неї та половина чужої людини.

Ізабель було дуже важко подолати психологічний конфлікт у собі. Фото alchetron.com

У 2009 році Дінуар розповіла, що її обличчя було знівечене після спроби покінчити з собою. У травні 2005 року вона навмисно прийняла багато снодійного, а пвсля зателефонувала своїм донькам, які були у бабуся. Стурбовані пригніченим станом матері, дівчата Люсі й Лаура поїхали додому і знайшли матір. Її лабрадор, намагаючись привести жінку до тями, спотворив їй обличчя.

Уже після операції Ізабель тривалий час була у депресії й намагалася накласти на себе руки.

Реклама:

Головне сьогодні