Секрети червоної планети: що цікавого розказати дітям про Марс

— 23 жовтня 2016, 10:00

Кілька цікавих фактів, котрі можна використати під час бесіди з дитиною про космічні подорожі, наводить Mashable.

1. Клімат: "Одягайся тепленько!"

Сам по собі Марс не придатний для людського життя, тож доведеться зводити системи герметичних споруд, у яких буде повітря для нас. Щільність марсіанської атмосфери становить лише 1% від земної, а 95% її складає вуглекислий газ.

Відстань від Марса до Сонця – 141 мільйон миль, тож там доволі зимно. Середня температура становить – 63 градуси за Цельсієм.

Ще одна проблемка: радіація. На відміну від Землі, її червоного сусіда атмосфера від сонячної радіації не захищає.

Людина, котра першою ступить на поверхню Марсу, зараз сидить десь за шкільною партою. Фото choreograph/Depositphotos

2. День: "Не забувай лягати спати вчасно!"

Доба на Марсі триває не 24, а майже 25 годин, а оскільки його орбіта довша, то довший і рік – цілих 687 днів. Подивившись у вікно, ви не побачите там знайомого Місяця. Місяців у Марса два: Фобос і Деймос, але вони набагато-набагато менші за наш Місяць.[L]

Деймос демонструє звичну для нас поведінку: облітає собі спокійнесенько Марс по орбіті за 30 годин. А от Фобос пропливатиме над головою в марсіанському небі аж тричі за добу.

3. Дорога: "Ні, ми все ще не приїхали!"

Єдине, що вже достеменно відомо про майбутнє життя-буття людей на Марсі, так це те, як ми туди діставатимемось.

NASA і Lockheed Martin уже працюють над створенням транспортного космічного корабля "Оріон", який буде здатен здійснювати понад 1000-денні перельоти. Саме його планують використовувати для перевезення людей та вантажів на Марс.

Марсіанський рік триває 687 днів. Фото choreograph/Depositphotos

Власне, хоч Марс і є найближчим сусідом Землі, дістатися туди не так просто, як до Місяця. Адже планети перебувають в русі, тож відстань між нами та Марсом постійно змінюється – від менш ніж 64 мільйонів кілометрів до аж 400 мільйонів. Тож перш ніж пакувати валізи, треба буде ретельно вирахувати "вікно", коли до Марсу буде найближче. Це буває раз на 2 роки.

Дорога лише в один бік займе 9 місяців, а вся місія – 3 роки. І науковці мають подбати про те, щоби за цей час у астронавтів не постраждав зір, не втрачалася м’язова маса та міцність кісток.

А поки, спеціально для для діток, котрі мріють колись злітати на Марс, Lockheed Martin створила програму Generation Beyond.

Нагадаємо, про те, чим пахне в космічних шатлах, що найстрашніше можна побачити в ілюмінаторі, та як космонавти підколюють одне одного та валяють дурня - про це розказали вони самі.

Реклама:

Головне сьогодні