Психологи довели – діти-жертви булінгу мають психічні розлади у дорослому віці

— 27 жовтня 2016, 14:50

Результати нового дослідження Школи економічних та політичних наук Королівського коледжу в Лондоні змусили фахівців вкотре застерегти від наслідків цькування у школі, повідомляє The Daily Mail.

Дослідницький проект британських науковців тривав понад 40 років. За цей час їм вдалося залучити у дослідження понад 9 тисяч людей.

За результатами стало зрозуміло, що хлопчики частіше, ніж дівчатка потребують допомоги психологів у дитинстві, а у дорослому віці жінки частіше використовують послуги спеціальних служб.

Керівниця дослідження, професорка Сара Еванс-Лако зауважила, що наслідки булінгу в учасників дослідження були помітні з раннього віку.

[L]Разом із тим, ефект від дитячого цькування не зник і в 50-річних людей.

"Особи, які страждали від булінгу у школі, удвічі частіше зверталися до служб психологічної допомоги навіть у дорослому віці", – наголосила Еванс-Лако.

Навіть у 50, вони все ще на 30% частіше потребували психологічної допомоги порівняно з тими, кого у дитинстві не цькували".

Непомічені проблеми, отримані внаслідок цькувань, можуть спричинювати хронічні ментальні недуги, на зразок депресії, тривожності, психопатії.

"Булінг може також закласти основи для проявів агресивності у подальшому житті", – розповіла професорка.

Хлопці у дитинстві поводяться агресивніше й частіше проявляють свої емоції, тому, на думку вченої, у старшому віці вони частіше звертаються по допомогу до фахівців.

Старші жінки потребують допомоги фахівців із ментального здоров'я більше, тому що вони почуваються менш захищеними, порівняно із чоловіками.

Жертви буллінгу у дитячому віці мають проблеми із ментальним здоров'ям, коли дорослішають. Фото altanaka/Depositphotos

Професор Луїс Арсено із Королівського коледжу підтримує свою колегу, нагадуючи: "Протягом останніх років нам вдалося зібрати неспростовні докази того, що пережитий досвід булінгу спричинює проблеми не лише для дітей, а й для дорослих навіть у середьому віці".

Фахівці наголошують – якщо перешкоджати булінгу у школі, можна зменшити статистику ментальних захворювань серед людей старшого віку.

Дослідниця Еванс-Лако наголошує, що попри високу вартість антибулінгових програм, проекти, спрямовані проти цькування у дитячому віці, варті усіх витрачених на них коштів.

Реклама:

Головне сьогодні