Шахісти пропонують ввести в школі урок шахів: "це найкраща форма розвитку логіки"

— 25 листопада 2016, 13:41

Про це тренер Тетяна Костак розповіла в ефірі "Громадського радіо".

"Я дуже хочу привернути увагу і Міністра освіти, і Міністра спорту, щоб вони закликали людей займатися шахами. На жаль, я цього поки що від них не бачу. Спільно з нашими тренерами я пропоную запровадити у початковій шкільній програмі урок шахів. Ігрова форма навчання гри в шахи — це найкраща форма розвитку логіки", - додала Костак.

За її словами, Вірменія ввела урок з шахів понад 5 років тому.

"Польща вводить такі уроки з вересня 2017 року. В Росії це теж дуже популярно. В Європі вже давно зрозуміли, що шахи — найкращий спосіб навчити дитину мислити", - додала тренер.

"Ми провели своє дослідження у трьох школах (загальноосвітній школі, гімназії з поглибленим вивченням французької мови та у гімназії з поглибленим вивченням інформатики), де протягом 4-х місяців спостерігали, як змінилися діти, які займаються шахами. Ми зробили висновки, що найкраще заняття шахами впливають на загальноосвітні школи. Там, де діти мають більше часу займатись і брати участь у змаганнях, при цьому всі учасники експерименту знаходяться в рамках успішності 8-12 балів", - розповіла Тетяна Костак.

За її підрахунками, введення такого уроку не є фінансово затратним. На одну школу потрібно обладнання на суму 15 тисяч гривень.

Ці кошти включають закупівлю демонстраційної дошки та комплектів шахів.

"У нас є такий ресурс, завдяки якому ми можемо проводити інтернет-змагання серед загальноосвітніх шкіл. Це не потребує переїздів в інші міста, але ці змагання можна зробити загальнонаціональною подією", - зауважила Косак.

"Польща вводить такі уроки з вересня 2017 року. В Росії це теж дуже популярно. В Європі вже давно зрозуміли, що шахи — найкращий спосіб навчити дитину мислити". Фото Corepics/Depositphotos

Вона також поскаржилась на загальну ситуацію з підтримкою шахової школи в Україні. Адже всі нинішні здобутки на світових змаганнях можливі лише завдяки сильній шаховій школі.

"Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу взагалі поставило хрест на тренерській діяльності, через норму, що спортсмен з фізкультурною освітою має право викладати у школі, а заслужений майстер України з шахів, у якого є педагогічна освіта, не має такого права. Тобто боксер з фізкультурною освітою має право викладати шахи у школі, а професійний шахіст без такої освіти — ні", - пояснила Косак.

"Здобути цю освіту можуть не всі тренери з шахів можуть, тому що шахове відділення в університетах з фізкультурною освітою є тільки у Львові та Києві. І чому тренер, який має сам навчати інших, повинен іти отримувати цей папірець", - додала вона.

Відтак шахові клуби мають право брати всіх, хто має хист до викладання дітям, але ДЮСШ — ні.

"Наприклад, ДЮСШ "Авангард" в Києві не може знайти тренерів, тому що без належної освіти вони не можуть приймати їх на роботу. Я пропоную з цього дуже простий вихід. Міністри освіти та спорту мають знайти час та зустрітися один з одним та з президентом Федерації шахів в Україні, Капустіним, щоб домовитися видавати ліцензії професійним тренерам, тобто замінити цю освіту на ліцензування. У такому разі держава буде контролювати цей процес, а Федерація шахів України буде навчати людей", - підсумувала Косак.

Вона також зауважила, що Україна – найсильніша з шахів.

"За результатами шахової олімпіади в Баку, яка відбулася 16 вересня, Україна, як чоловіча, так і жіноча команди, виступили найкраще. Вони привезли до України Кубок Нони Гаприндашвілі. Це найпрестижніша шахова олімпіада, тому що на цьому конкурсі були представлені понад 150 країн світу", - додала вона.

Реклама:

Головне сьогодні