Не бійтеся блискавок і не дивуйтеся, що несмачно: цікаві факти про сучасні літаки

— 26 листопада 2016, 10:30

Від часів братів Райт та Альберта Сантос-Дюмона літаки дуже змінилися. І сучасний Boeing мало нагадує своїх далеких пращурів із дерева і тканини.

Літакобудування стрімко розвивається, і за його новинами тяжко вслідкувати. Про те, чого ви могли не знати щодо сучасних літаків, пише Travel & Leasure.

⚡️ У літаки регулярно влучають блискавки.

У середньому кожен літак отримує удар блискавкою раз на рік – або раз на 1000 годин, проведених у небі. Але спокійно!

Сучасним літакам блискавка не може завдати серйозної шкоди. Вони сконструйовані так, що електричний розряд просто проходить через обшивку літака.

Востаннє через удар блискавки літак упав у 1963-му році.

✈️ У літаку немає найменш безпечних та найбільш безпечних місць.

Так стверджує американське Федеральне агентство повітряного транспорту.

Одначе видання Time провело власні підрахунки, використавши дані щодо аварій літаків та дійшло висновку, що найнижчий коефіцієнт смертності припадає на середні місця, розташовані в задній частині літака.

Офіційна статистика каже, що в літаку немає більш безпечних та менш безпечних місць. Фото SimpleFoto/Depositphotos

А дослідники з Університету Грінвіча в 2008-му році заявили, що найбезпечнішими є два ряди сидінь, розташовані коло аварійних виходів.

Імовірно, тому, що ці пасажири у разі аварії можуть першими вибратися з салону літака.

✈️ У деяких літаках є таємні маленькі спальні.

Але зовсім не для VIP-пасажирів, а для членів екіпажу. Приховані кімнатки з 6-10 ліжками, де, у разі потреби, вони можуть подрімати, є в Boeing 777 та 787.

✈️ Тиск у шинах коліс літака вшестеро вищий, ніж у шинах вашого авто.

Їм доводиться витримувати величезну вагу повітряного судна, котре торкається злітно-посадкової смуги подекуди зі швидкістю 274 кілометри на годину.

Зазвичай шина витримує близько 500 приземлень. А процес заміни шини літака не надто відрізняється від того, як ви робите це зі своїм автом.

Літак теж піднімають спеціальним домкратом.

💡 Навіщо перед приземленням у кабіні приглушують світло

Для того, щоби в разі, якщо щось піде не так, очі пасажирів уже призвичаїлися до темряви, і вона не заважала їм хутко евакуюватися.

"Уявіть, що ви перебуваєте в незнайомому приміщенні, повному перешкод, і хтось вимикає світло та просить вас швидко знайти вихід", - пояснює пілот Кріс Кук.

У деяких сучасних літаках є таємні спальні. Фото DaLiu/Depositphotos

Із цієї ж причини стюарди просять пасажирів піднімати жалюзі ілюмінаторів перед приземленням – щоби вони бачили, що відбувається зовні та могли вирішити, який із аварійних виходів краще обрати.

✈️ Літак може летіти і з одним двигуном.

Так, це буде недобре з точки зору ефективності використання пального, але нічого страшного не станеться – сучасні літаки готові до таких ситуацій, як відмова одного з двигунів, свідчить журнал Popular Mechanics.

Літаки, що здійснюють рейси на великі відстані, особливо ті, що пролітають над океанами або незаселеними територіями, мусять мати спеціальний сертифікат, де вказано, скільки годин судно здатне летіти з одним двигуном.

Наприклад, у Boeing Dreamliner це 330 хвилин.

Більшість авіаперевізників суворо забороняють палити в літаку.

Але пильні пасажири все одно помічають

✈️ попільнички у туалетних кабінах.

То нащо ж вони там? Бо авіаперевізники та авіабудівники – реалісти.

Вони усвідомлюють, що попри численні таблички про заборону паління якийсь пасажир таки не стримається і дістане цигарку.

Тож хай краще зробить це в туалетній кабінці й потім не кине недопалок у сміття, котре може загорітися. І хай готується заплатити чималий штраф.

✈️ У віконцях є малесенька кругла дірочка

Вона для регуляції тиску. Зазвичай вікна в літаку - три акрилові панелі.

Зовнішня підтримує тиск та температуру в кабіні та захищає її від потрапляння всередину сторонніх предметів. Середня – для підстраховки. А внутрішня й має в собі невеличкий отвір, щоби середня панель не пошкодилася внаслідок різниці тиску.

Літак здатен тривалий час летіти з одним двигуном. Фото Deklofenak/Depositphotos

Харчування, яке пропонують в літаках, має погану репутацію, але

🍛 їжа не винна, що несмачна.

Учені з Університету Корнелла, про чиє дослідження писало видання Time, з'ясували, що саме середовище всередині літака, зокрема сухе повітря, впливає на те, як смакують та як пахнуть їжа та напої.

Солодке здається не таким солодким, а солоні смаки, навпаки, підсилюються.

На початку польоту стюарди та стюардеси докладно розказують та показують пасажирам, як користуватися кисневими масками, котрі автоматично випадуть зі стелі над кожним сидінням у разі різкого зниження тиску в салоні. Та про одне вони мовчать:

✈️ кисню вистачить на 15 хвилин.

Але не лякайтеся. Як пише Gizmodo, пілотові з запасом вистачить цього часу, щоби знизити літак достатньо, аби пасажири знову змогли нормально дихати.

✈️ Білі риски, той слід, який лишає літак у небі – це пара.

Така ж, як "хмаринка", як ви видихаєте на морозі.

Більше про авіаподорожі:

Що там понад хмарами? Пілот заворожує краєвидами з кабіни літака. ФОТО

Жінка замість дверей туалету відкрила аварійний вихід у літаку

Профілактика джетлегу, їжа в літаку та ще 5 лафхаків, які допоможуть легше подорожувати

Реклама:

Головне сьогодні