Як захистити комп’ютер від вірусу. 7 відео від TEDx

Як перевірити операційну систему на наявність вірусу

Правила комп’ютерної та інформаційної безпеки

У 2018-му році мешканець Львівщини модифікував програмне забезпечення DarkComet та інфікував ним майже дві тисячі пристроїв з більш як півсотні країн світу.

Кіберполіція України наразі встановлює, яким чином відбувалося інфікування комп’ютерів та надає рекомендації, як перевірити свій пристрій на наявність шкідливого програмного забезпечення.

Львівський хакер запустив вірус у 50 країн світу

42-річний чоловік на власному комп’ютері встановив програмний центр управління троянської програми DarkComet та модифікував його. В подальшому, зловмисник розповсюджував клієнтські версії вірусу.

Встановлено, що вірус надає повний віддалений доступ до підконтрольних комп’ютерів.

Зокрема – можливість завантажувати та відвантажувати файли, керувати автозавантаженням і службами, віддалено управляти реєстром, встановлювати і видаляти програми, робити скріншоти з віддаленого екрану, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер.

Крім того, вірус DarkComet має кейлоггер (моніторинг натиснутих клавіш), монітор буфера обміну, цілий набір утиліт для роботи з мережею, а також надавав можливість зловмиснику віддалено вимикати і перезавантажувати уражений комп’ютер.

Програма використовує бек-коннект, тобто сама ініціює з'єднання з керуючою машиною.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели обшук. Було вилучено ноутбук та стаціонарний комп’ютер.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Кіберполіція рекомендує перевірити вашу операційну систему на наявність вказаного вірусу:

Відкрийте командний рядок: затисніть клавішу "Windows" на клавіатурі, потім клавішу "R". Запустить вікно "виконати", в якому наберіть "cmd" і натисніть ENTER або кнопку OK.

У відкритому командному рядку введіть команду "netstat -nao" і натисніть ENTER. Ви побачите список з’єднань, серед яких вам потрібно знайти з’єднання з хостом 193.53.83.233 та портом 1604 або 81.

Якщо ви знайдете з’єднання із зазначеною ІР адресою – рекомендуємо зв’язатись із Кіберполіцією через форму зворотнього звязку.

Виконуйте найпростіші правила інформаційної безпеки:

- не працюйте та не запускайте програми під обліковим записом адміністратора системи;

- відмовтеся від програмного забезпечення або його оновлення, що потребує додавання у "список виключення" систем захисту комп’ютера;

- оновіть антивірусне програмне забезпечення та запустіть повне сканування системи та зовнішніх носіїв інформації, уважно відноситися до попереджень антивірусного програмного забезпечення та систематично його оновлюйте;

- у разі отримання тривоги від системи захисту комп’ютера (антивіруса, фаєрволу тощо) не перешкоджайте діям за замовчуванням антивірусу (блокування, видалення, карантин, тощо). Пам’ятайте: спростувати небезпеку, про яку повідомив антивірус, може лише кваліфікований спеціаліст з інформаційної безпеки;

- відключіть автоматичні оновлення та в ручному режимі оновлюйте програмне забезпечення та додатково перевіряйте його на авторитетних ресурсах, призначених для аналізу підозрілих файлів, наприклад: virustotal.com, malwr.com та reverse.it.

ЩОБ ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ ПРО КОМП’ЮТЕРНУ БЕЗПЕКУ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ТАКОЖ ЦІ ВІДЕО TEDx

1. Всі девайси можна зламати!

Що спільного між медичними електронними імплантами, автомобілями, поїздкою в автобусі та стуканням по клавіатурі?

Професор інформатики Ейві Рубін наводить приклади неймовірних зламів та реальних кібер-атак, які здійснювали люди із науково-дослідних інституцій, і про які більшість населення навіть не здогадується.

"Якось я підслухав розмову своєї бабусі з сусідками, – ділиться Рубін. – Вона говорила щось у стилі "він відповідає за те, що ніхто не крав комп'ютери з університету".

Зі мною траплялися й інші смішні історії, коли люди до кінця не розуміли, що таке безпека даних. Та я хочу сказати, що це питання наразі є вкрай серйозним, люди зазвичай і не підозрюють де, коли і як хтось зчитує їх дані".

Вчений пропонує своєрідний хіт-парад зламів – від найпростіших до найдивніших.

2. Найкраща статистика, з тих що вам доводилось бачити.

Експерт з глобальної охорони здоров’я, Ганс Рослінг вміє працювати з даними як ніхто інший. За допомогою даних він відправляє нас у подорож крізь час, та показує нам, що економічний розвиток насправді виглядає зовсім не так, як ми собі уявляємо.

Він повністю перевертає наше сприйняття понять "розвинуті країни" та "країни третього світу".

Професор Рослінг у своєму виступі демонструє що в цьому двобої статистики і науковців, що її інтерпретують виграємо ми з вами.

3. Щось не так з вашим п@р0лем?!

Багатьох людей засмучує той факт, що доводиться витрачати час на те, щоб придумати дійсно складний пароль, котрий важко зламати та легко запам'ятати його автору.

Професор інформатики та інженерії Університету Карнегі-Меллона Лорі Фейс Кренор провела ціле дослідження на тему паролів. І виявилося, що "12345678", "я тебе люблю" та "мавпочка" – найбільш вживані, а отже – найвразливіші паролі. Чому ж люди їх використовують?

4. Перетворюючи статистику на мистецтво.

Що таке статистика? Перша асоціація з цією наукою це – цифри. Багато цифр у безкінечних, складних та нудних таблицях. Абсолютно безлика інформація.

Фотограф та художник Кріс Джорнал у своєму виступі зумів дати інформації справжнє обличчя, перетворивши статистичні дані на справжнє мистецтво.

Так, за цифрами проглядає реальність. Вражаюча і неоднозначна.

Придивившись до лабіринту з промислових труб, виявляється що це 4 мільйони одноразових стаканчиків, які використовуються авіалініями Америки кожні 6 годин, та не утилізуються.

Або величезна картина у Нью-йоркській галереї, де, якщо придивитись, не просто 6 великих помаранчевих смуг, а 2,3 мільйони тюремних роб, що відображають кількість в’язнів в американських виправних закладах.

Таку статистику набагато складніше ігнорувати і не запитувати себе: "що нас чекає?", "яким стане людство?" і "хто нестиме відповідальність за те, що відбувається з нашим суспільством сьогодні?".

5. Співпраця людини і комп’ютера – сценарій нашого майбутнього.

Коли у 1999 році на великі екрани вийшов фільм "Матриця", наше сприйняття співіснування людей і машин змінилось назавжди. Сценарій "Людина проти машини" міцно закріпився у суспільстві, а швидкий розвиток комп’ютерної техніки з кожним днем наближає "інтернет речей", а в мережі все більше списків "які професії у майбутньому будуть повністю замінені комп’ютером".

Шиам Санкар у своєму виступі на TED-конференції пропонує нам набагато оптимістичніший сценарій.

Що як ми будемо не проти машин, а співпрацюватимемо з ними?

Наскільки краще і продуктивніше стане наша діяльність, якщо ми об’єднаємо унікальні здатності людини до креативного, образного мислення і феноменальні здатності комп’ютера щодо швидкої обробки надзвичайно великих масивів даних?

Можливо, зрештою, наше майбутнє буде більш позитивним, ніж обіцяє нам кіно.

6. Як зламати сайт знайомств?

Журналістка Емі Вебб дуже хотіла знайти свою другу половинку. І, як безліч інших, зазнала багатьох розчарувань на сайтах онлайн-знайомств.

Хтось опустив би руки на її місці, і просто перестав ними користуватись. Але Емі, озброївшись логікою, терпінням та статистикою, вирішила зламати цю послідовність невдач та повідомлень без відповідей.

У своєму виступі на TED-конференції, вона, з незмінним гумором та самоіронією розповідає свою історію про те, як правильно використана інформація може допомогти знайти кохання.

7. Що говорять про вас ваші "лайки" у соціальних мережах?

Чи думали ви колись, звідки Facebook знає що саме вам подобається, пропонуючи вам сторінки?

Або чому інтернет-сайти показують вам рекламу саме того, що ви збираєтесь купувати?

Дженіфер Голбек, спеціаліст з інформаційних систем та автор книги "Аналізуючи соціальну мережу", пояснює як таке стало можливим, і як наші дії в соціальних мережах часто розкривають про нас набагато більше ніж ми самі збирались відкрити світові, і чому так важливо самостійно управляти інформацією про себе, навіть якщо це інформація на сторінках соціальних мереж

Реклама:

Головне сьогодні