Тест

В якій точці завалився світ? Популярний відеоблогер наклав на себе руки

Про самогубство Ліпатов повідомив у соціальній мережі Вконтакте за допомогою відкладеної публікації. Його смерть підтвердили родичі, пише одеське видання Сulturemeter.

Цього літа Макс з трьома командами з різних міст будував в Карпатах будинок на дереві та вів відеоблог з будмайданчика. Закінчити будівництво, як планувалося, не вистачило ресурсів і досвіду – вийшов тільки майданчик з містком. Саме там Макс і звів рахунки з життям. Йому було 28 років.

Свою передсмертну записку він опублікував в соціальній мережі Вконтакте:

"Це відкладений пост. Якщо він опублікувався, значить мене більше немає.

Завдання: пройти соціалізацію

Статус: завдання провалено.

Я намагався, чесно, намагався стати нормальним. Але у мене якесь там розлад особистості (точніше кажучи моя особистість до кінця не сформувалася, а в 28 років вже пізно щось міняти). Довго цього не розумів, поки не став стикатися з такими ж хворими як я.

Ми вкрай небезпечні. До того ж, до мене приходить розуміння, що я не зможу побудувати міцну сім'ю з коханою жінкою, народити і правильно виховати дітей, тому що я не нормальний! До того ж немає такої справи, яке б я робив краще за інших і отримував би за нього порівнянну віддачу від соціуму.

Історія популярного одеського відеоблогера-мандрівника Максима Ліпатова, який наклав на себе руки у карпатському лісі, приголомшила усіх. Фото culturemeter.od.ua

Так, пару разів стрибнув вище голови ... випадково. Але останні пару років я працюю в мінус.

Прагнення до саморуйнування я виявив близько року тому, але тоді ще залишалася надія на позитивні зміни. Тепер же надій і сумнівів не залишилося - це кінець мого шляху.

Прошу нікого не звинувачувати в моїй смерті. Еволюція робить своє: непристосовані вимирають. Я, як розумна істота, це усвідомив і йду сам.

Моє тіло знайдете в Будинку на дереві (хребет Аршиця, озеро Забуте). Прохання поховати тут, в Карпатах, на сільському цвинтарі якомусь, хочу в горах залишитися.

Люблю всіх, кому говорив що люблю. Вибачте, кому зробив боляче".

"Я намагався, чесно, намагався стати нормальним", - написав Максим у прощальному пості. Фото culturemeter.od.ua

Після приголомшливих новин про суїциди, які останнім часом з'являються в мережі, "Українська правда. Життя" попросила психолога, члена Міжнародної асоціації групової психотерапії та групових процесів Еліну Романенко пояснити, на що варто звертати увагу в поведінці, щоб уникнути загибелі.

На думку психолога, більшість людей, всерйоз замислених про самогубство, тим або іншим способом дають це відчути оточенню. Зовсім не обов'язково це будуть прямі заяви. Якийсь час всередині зневірилася відбувається боротьба між потужним покликом життя і більш слабким, але привабливим тяжінням смерті. Тому близьким необхідно бути дуже уважними слухачами.

[L]Від біди не застрахований ніхто, але є групи ризику, які потребують особливої уваги: люди з проблемами у стосунках, самотні, що відрізняються асоціальною поведінкою, зловживають алкоголем або наркотиками; які страждають від хвороб; надто критичні до себе;

шоковані прірвою між амбітними фантазіями та реальними успіхами, переживають або недавно перенесли горе чи приниження.

Психолог радить уважно слухати. Рано чи пізно і, швидше за все, в дуже завуальованій формі людина розповість вам, в якій точці звалився її світ.

Людині, яка втратила волю до життя, потрібна турбота і багато терпіння. Спробуйте допомогти йому зрозуміти самого себе. Не підсовуйте готових відповідей, не сперечайтеся, він все одно вас не почує. Дайте йому говорити про свої почуття без сорому.

Оцініть ступінь ризику. Навіть прямі згадки суїциду можуть бути дуже різними: від випадкових висловлювань до продуманих планів. Зверніть увагу на непрямі ознаки, такі, наприклад, як роздарування улюблених речей.

Люди, які вирішили піти з життя, мають своєрідну свідомість. Вони не завжди в змозі оцінити всю повноту картини, а значить, побачити руку допомоги.

Багато проблем організму вдається ефективно вирішити за допомогою лікаря, а душі добре допоможе психотерапевт.