Новий Коперніканський переворот. Центри науки у Польщі

Кабмін за ініціативою МОН "під ялинку" ухвалив рішення про створення науково-освітнього простору на Либідській площі. На засіданні уряду міністр освіти і науки Лілія Гриневич згадала, зокрема, про Центр науки "Коперник" як одне з джерел натхнення.

І поки спрагла до палких дебатів fb-спільнота "розпаковує" цей подарунок, хочу розповісти про діяльність центру "Коперник" та інших просторів популярної науки у Польщі.

Наразі Польщу, як і низку інших європейських країн, трясе від зіткнення ідеологій та суспільних очікувань. Однак проактивні люди із царини науки, культури та освіти тим часом формують інноваційну інфраструктуру країни, що дозволяють Польщі міцно заякоритися у бажаному майбутньому.

І роль Центрів науки, від схожого на космічний корабель столичного "Коперніка", до камерного, майже домашнього "Експлорапарку" у провінційному колись шахтарському містечку Валбжег – не менш важлива, ніж діяльність центрів трансферу технологій, науково-технологічних парків чи кластерів.

Адже саме популярна наука допомагає дохідливо пояснити суспільству: для чого витрачати кошти на науку, і чому важливо нею займатися.

Перші години перебування у Центрі науки "Коперник" чи "Хільверіанум" у Гданську, "Хуманітаріум" та "Гідрополіс" у Вроцлаві, Центру сучасності "Млин знань" у Торуні змушують вас геть забути слово "наука" – і віддатися спокусі з головою поринути у гру: понадувати величезні мильні бульбашки, позмагатися у швидкості бігу з гепардом, перевірити стрімкість реакції чи сили, евакуюватися з корабля, що тоне, або власноруч створити ефект Бермудського трикутника.

Музей води Hydropolys (Вроцлав). Місто має віддати в екосистему не менш чисту воду, ніж отримало звідти. Цей стенд пояснює, як це відбувається і виховує відповідальність

Вроцлавський Hydropolis: релакс зона. Після занурення у море інформації не завадить розслабитися під шум океанського прибою

Наочне пояснення Теореми Піфагора з центру Explorapark. "Квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів" – простий і разом з тим, інтерактивний експонат вчить краще розуміти геометрію

Якщо ж вас більше цікавить фізика чи алхімія політики – у вас є можливість скомпонувати доповідь та виступити з нею перед парламентарями різних ідеологічних спрямувань.

Для меломанів є можливість подиригувати симфонічним оркестром або зіграти на арфі без струн.

Але поступово, по мірі того, як пробуджуються ваші рецептори сприйняття, ви раптом виявляєте, що без нудних теорій краще починаєте розуміти себе і світ навколо.

І не лише таємниці будови матерії чи утворення чорних дір – але й те, чому одна форма вітрових турбін ефективніша за інші та які закони психології використовують маркетологи, щоби захопити вашу увагу.

Для тих, хто набігався, награвся і готовий рухатися у своїх зацікавленостях далі – у більшості відвіданих нами центрів, крім виставкових просторів, є навчальні лабораторії, де можна ставити досліди різного рівня складності.

Окремий розділ експозиції у Центрі "Hilverianum" (Гданськ) присвячений енергозбреженню та енергоефективності у побуті

Центр "Hilverianum". Що таке ландшафт, як мапи передають рельєф земної поверхні і як його досліджують з домомогою радіолокації – завдяки грі ці явища стають зрозумілим навіть доволі юним відвідувачам

Дітлахи віком 7-8 років, вбрані у лабораторні халати, зацікавлено змішують якісь кольорові рідини, нотують результати і вправно користуються елементами Періодичної таблиці майже як звичайною абеткою.

Ну а в старшокласників варшавських шкіл тут час від часу відбуваються уроки хімії. За минулий рік лабораторію відвідало 3.834 учня та 4.862 індивідуальних відвідувача. Для цього розроблено відповідні сценарії проведення занять.

Співробітники освітнього відділу ЦНК позиціонують лабораторії як місця самостійного експериментування. І це дає змогу розробникам "Коперника" випробувати інноваційні рішення та авторські проекти.

У Вроцлавському "Хуманітаріумі" лабораторії допомагають розширити шкільну програму з фізики і хімії, біології, зробити її практичною й цікавою.

Молоді дослідники навчаються контролювати й відстежувати ту чи іншу реакцію або процес, фіксувати результати, робити самостійні висновки.

Центр "Humanitarium" (Вроцлав). З веселими забавами у веселковому лісі квантова теорія сприймається "на раз"

Хімічна лабораторія у Центр "Humanitarium" (Вроцлав) – маючи змогу змогу проводити експерименти на сучасному обладнанні школярі на власному досвіді розуміють можливості науки у пізнанні і перетворенні світу

Центр "Humanitarium"

У Торунському же "Млині знань" заповзялися та налагодити зв'язок шкіл з "переднім краєм" науки.

Наприклад, одне з пропонованих лабораторних занять для старшокласників зосереджено на видобутку дріжджової інвертази та виявлення його ферментативної активності в людському організмі. Тема досить актуальна з огляду на розуміння причин низки захворювань та поширення тренду здорового харчування.

З експозиційного простору Центру науки "Млин знань" (Торунь) легко потрапити до Фізичнаої лабораторія у Куявсько-Помоського науково-технологічному парку, де відбуваються дослідження, що визначають напрямки розвитку сучасних технологій та економіки

Теми відновлювальної енергетики, а також здоров'я і першої медичної допомоги – одні з наскрізних для центрів науки.

Kierunek Zdrowie (Напрямок здоров'я – авт.) – власне, так і називається нова експозиція у Центрі "Експеримент" у Гдині. На трьох з половиною тисячах квадратних метрів сучасної просторої будівлі тут розміщено 200 інтерактивних експонатів.

Однин з них присвячено щоденному раціону. Ви сідаєте за стіл, зазначаєте на моніторі свою стать, вік, вагу, комплекцію, спосіб життя – і накладаєте на імпровізовану тарілку муляжі продуктів.

На моніторі тим часом висвічується, скільки жирів, білків та вуглеводів ви споживаєте з обраним "меню" та наскільки це відповідає фізіологічній нормі. Для особливо доскіпливих є опція натиснути на екрані на той чи інший продукт та дізнатися більше про його походження, харчову цінність та вплив на організм.

У розмові директорка "Експерименту" Єва Ясінська наголошує, що її команда обрала своїм пріоритетом родинне відвідування. Отже при проектуванні простору та експонатів усе робиться для того, щоби батьки тут залишалися в експозиції з дітьми.

І поки дорослі крутять педалі на велотренажері, виробляючи чисту енергію і спалюючи калорії, або мандрують від масштабів всесвіту у глиб клітини – дітлахи можуть залізти у величезне серце і дізнатися, як працює цей орган людського організму, або повправлятися у чищенні зубів величезною щіткою.

Центр Experyment (Гдиня). Практично усі експонати пов'язані із реальними життєвими ситуаціями

Ну а для тих батьків, яким самим вже несила відповідати на докучливі запитання своїх "чомучок", на зразок того "як я народився" – є здоровенний наочний макет, який показує фізіологію зачаття, розвиток плоду і, власне, народження.

Центр Experyment (Гдиня). Для тих дітлахів, що постійно доймають батьків питаннями "Як я народився?"
і батьків, яким все ще важко пояснити все дитині

Попри першокласні, навіть як для Польщі, приміщення та оснащення, "Експеримент" не замикається у своїх скляних стінах і час від часу виходить з промо-акціями у найближчий ТРЦ, розташований неподалік із залізничним вокзалом – усе ж, основний людський трафік концентрується саме там.

А починався "Експеримент" з невеликої кімнати, згодом став частиною Поморського парку науки і технологій. І лише переконавшись у життєвості моделі, виокремився в самостійну інституцію.

Своє перебування на території технопарку (якому, до речі, сплачує оренду), Центр науки розглядає як розвиток екосистеми інновацій. Адже відвідувачі популярних експозицій бачать великі вікна ультрасучасних лабораторій, які для когось невдовзі можуть стати робочим місцем.

Резидентами технопарку, зокрема, є такі стартапи, як PolTREG, що здійснює проривні дослідження у використанні Т-регуляторних лімфоцитів для лікування діабету; або NANO – студія, яка будує прототипи й архітектурні моделі із застосуванням передових технології та матеріалів.

"Коперник", до речі, теж починався з невеликої громадської ініціативи "наукових пікніків", які у 2000-х набули популярності в Польщі.

Після того, як один із пікніків зібрав сто тисяч прихильників – стало зрозуміло, що є і аудиторія майбутніх відвідувачів, і соціальна підтримка.

На той час мером Варшави був Лех Качінський, який готувався до президентської кампанії. До того ж, у муніципалітету існувала програма повернення набережної Вісли містянам. Тож організатори пікніків опинилися з класною ідеєю у слушний час і в потрібному місті.

На сьогодні "Коперник" визнано одним з найкращих з кількох тисяч подібних центрів, створених за взірцем Експлораторіуму у Сан-Франциско.

Недарма із сукупної аудиторії, що налічує близько 300 мільйонів осіб щороку, понад мільйон дістається саме "Копернику".

Центр Experyment (Гдиня): експерименти - це красиво

У 2016-му щорічна конференція Європейської мережі центрів науки та наукових музеїв (ECSITE) відбулася саме у Варшаві на базі "Коперника". Це стало не лише визнанням його потенціалу, але й засвідчило якість інфраструктури для таких масштабних подій.

Попри те, що на сьогодні "Коперник" – найбільш відвідуваний з центрів науки в Центральній Європі, тут розуміють, що подібний рівень зацікавлення навряд чи буде сталим впродовж тривалого часу.

Тож в ЦНК поставили за мету з'ясувати мотиви, які приводять людей до центрів науки своїх відвідувачів, та проаналізувати досвід, що виносять відвідувачі, котрий може спонукати їх прийди сюди знову.

Центр науки "Коперник". Науковий світогляд - це коли ти знаєш кожну деталь у власному організмі

Центр Коперника: майндбол...

... та перевірка швидкості реакції. Усі фото зроблено під час ознайомчої поїздки представників НЦ "Мала академія наук" до Польщі у грудні 2016 року

Директор "Центру Коперника" називає можливість показати експериментальний характер науки, дати імпульс до пробудження допитливість і розвитку уяви – "сучасним коперніканським переворотом".

Нова картина світу, запропонована Ніколаєм Коперніком у ХVІ сторіччі, в епоху великих географічних відкриттів озброїла мореплавців надійною навігацією на шляху до нових земель і уможливила регулярний зв'язок між континентами, хоча й не врятувала Колумба від помилок.

Новий коперніканський перворот у свідомості прихильників науки у ХХІ сторіччі не гарантуватиме нам безпечної мандрівки до цивілізованого світу. Проте без нього, можливо, багато хто навіть не наважиться вийти за обрій власних уявлень про те, яким може бути світ, крім того, що ми бачимо щодня за вікном чи в новинах.

Фото prometeus/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні