Нова технологія дозволяє батькам довше побути з дитинкою, яка вмерла

— 10 лютого 2017, 14:33

Батьки можуть колисати мертве маля, переповивати та виносити на прогулянки, можуть забрати його додому, аж поки не будуть готові відпустити. Нова технологія, яка може шокувати, вже застосовується в 92% лікарень Великої Британії.

Рорі Белл помер при народженні. Завдяки охолоджуючій люльці батьки провели з ним ще 18 днів. Фото з The Daily Mail

Це спеціальна електрична охолоджувальна система CuddleCots, вмонтована в люльку. Скористатися нею лікарі та працівники хоспісів пропонують мамам і татам, чиє дитя народилося мертвим або померло незабаром після народження.

Ще кілька років тому медики одразу забирали мертвих діток із очей батьків, вважаючи, що їм ліпше не бачити їх такими. Нині ж психологи кажуть: можливість попрощатися з малюком допомагає пережити страшну втрату.

Про це пише The Daily Mail.

На думку психолога Дебори Девіс, травму від смерті дитини батькам полегшує змога, хоч і недовго, але висловлювати їй свою любов, милуватися рисами її личка, купати, спати поруч.

Син Ліндсей та Марка Беллів, Рорі, помер при народженні в серпні 2014-го року. Хлопчика поховали через 18 днів, і весь цей час тато і мама міняли йому підгузки, купали, голубили та читали йому казки.

"Люди дуже помиляються, коли думають, що батьки граються в мамусю й татка зі своїми мертвими малюками – це зовсім не так. Ми не живемо в світі фантазій. Ми знаємо, що дитинка вже не тут", - розповідає 33-річна Ліндсей.

"Але те, що Рорі пробув із нами ці дні, дало нам примирення. На момент, коли ми попрощалися з ним, ми вивчили кожен його дюйм. Хочеться закарбувати в собі кожну їхню крихітну унцію, бо ти знаєш, що ніколи більше їх не побачиш. Цей час безцінний, бо це єдине, що ми маємо", - додає вона.

Тільце дитини перебуває в охолоджуючій люльці, але батьки можуть час від часу діставати його звідти, колисати, перевдягати. Фото з The Daily Mail

Про те, що їхня дитина не виживе, бо має серйозні хромосомні порушення, Шарлотт та Атілла Сзакакси взнали ще на 20-му тижні вагітності. Маленької Евлін не стало через 4 тижні після народження, і майже все своє коротеньке життя вона провела під'єднана до апаратів та оточена медиками.

не відчувала себе мамою. У мене було таке відчуття, що я була вагітна, приготувала все для Евлін, але тепер я просто не вагітна. Це важко пояснити, це не відчувається реальним – я просто спорожніла", - описує свій гіркий досвід Шарлотта The Telegraph.

Маленька Евлін померла у хоспісі. Шарлотті та Атіллі дозволили залишатися там із тілом доньки, скільки їм буде треба. Упродовж 12 днів, що минули до поховання, пара була поруч із дитинкою, яка ніби спала у спеціальній люльці. Вони отримали змогу брати її на руки та навіть виносити на прогулянки.

"Попри те, що зараз нам дуже боляче, це полегшення, знати, що тепер Евлін у кращому місці", - ділиться Шарлотта.

Нагадаємо, кілька років тому соцмережі вразила історія американки Еліс Морган, чия донька народилася мертвою. У пам'ять про свою крихітку Елеанор жінка написала пост-звернення до всіх мам, а ще поділилася фотографіями з дівчинкою – єдиним, що лишилося їй на згадку.

Реклама:

Головне сьогодні