Ліки від гепатиту "С" будуть для українців у сто разів дешевшими

— 22 лютого 2017, 15:01

Українці отримали ліки від гепатиту "С" за ексклюзивною ціною, яка майже у 100 разів нижча, ніж у США та країнах Європи, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Повний курс для хворих, які лікуватимуться за державною програмою, становитиме 750 доларів, розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Тоді як у США та Європі за курс препарату доведеться віддати від 60 до 84 тисяч доларів.

"Це ліки, які можуть вилікувати гепатит "С" та дати шанс на продовження життя. Це дуже важливий крок для наших пацієнтів, адже ціна в 250 доларів за упаковку в рамках державних закупівель є запорукою того, що буде вилікувано більше пацієнтів", - додала в.о. міністра охорони здоров'я.

Ліки від гепатиту "С" будуть для українців у сто разів дешевшими Фото: network.org.ua

Це стало можливим завдяки мировій угоді між Україною та американською компанією Gilead Sciences, яка виробляє ліки від гепатиту "С".

За її умовами американський інвестор відмовився від звернення до міжнародного інвестиційного арбітражу, що загрожувало Україні втратою понад 800 млн дол.

"Ми не допустили того, щоб через корупційні схеми, які були закладені ще попередніми урядами часів Януковича, ми пішли до суду і втратили для України понад 800 млн дол", - сказав міністр юстиції Павло Петренко.

Повний курс для українських хворих становитиме 750 доларів Фото: tashatuvango/Depositphotos

Конфлікт виник у 2015 році. Наприкінці зими компанія зареєструвала в Україні свій оригінальний препарат "Софосбувір".

При цьому через 40 днів – у березні 2015 року – в Україні був зареєстрований препарат "Гратеціано" єгипетської компанії-виробника Pharco, який є генериком та вироблений за формулою "Софосбувіру".[L]

Згідно ст. 9 закону "Про лікарські засоби", в Україні генеричні препарати можуть бути зареєстровані не раніше ніж через п'ять років після реєстрації бренду.

Тоді через цей факт були призупинені закупівлі препаратів для лікування гепатиту С через ПРООН.

Два роки пішло на те, щоб компанія Gilead уклала нинішній ексклюзивний договір з Україною за аналогією з Грузією, де також був запущений проект ліквідації гепатиту (у 2015 році близько 5 тисяч осіб там отримали безкоштовні ліки, а на другому етапі – до 20 тисяч).

Реклама:

Головне сьогодні