Зміна клімату і не тільки: RIGHTS NOW! на Docudays UA

Зміна клімату і не тільки: RIGHTS NOW! на Docudays UA

24-го березня стартує Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. І разом з показами починаються заходи правозахисної програми – RIGHTS NOW!

Цього року організатори підготували близько трьох десятків майстер-класів, дискусій та розмов, про те як жити екологічно свідомо у великих містах, про те, як зміна клімату пов’язана з правами людини і що таке екоактивізм. І звісно – з якими "невидимими ранами" ми щодня стикаємося у довкіллі.

Як жити екологічно свідомо у великих містах, як пов'язані між собою видобуток вугілля на Донбасі з правами людини регіону, чи можлива ревіталізація індустріальних районів, як ефективно боротися за збереження зелених насаджень у містах – це лише частина питань, які розглядатимуться на заходах протягом фестивального тижня в рамках правозахисних та правоосвітніх заходів Docudays UA.

Усі заходи можна умовно розділити на ті, які розраховані для загалу і ті, які можуть зацікавити лише вузьке коло ентузіастів.

Якщо ви ще не знаєте хто ви, то йдіть на розмову з Шоном Девліном. З неї і пропонуємо почати тур по правозахисній програмі:

Yes Lab: брейнстормінг творчих ідей

Семінар The Yes Lab – це своєрідне продовження фільму-відкриття фестивалю "The Yes Men: Згодні бунтують", який розповідає про еко-активістів. Вони протягом двох десятиліть створювали ефектні містифікації в ЗМІ, аби викривати злочини корпорацій.

Семінар The Yes Lab - це своєрідне продовження фільму-відкриття фестивалю "The Yes Men: Згодні бунтують", який розповідає про еко-активістів

Шон Девлін, один із найдосвідченіших представників команди Yes Lab, відповідальної за організацію численних проектів The Yes Men, розкаже на цій зустрічі як активість своїми заходами можуть зацікавити медіа і аби після них був результат. Зареєструватися на подію можна за лінком

Час: 25 березня 13:00 – 15:00

Локація: Біла зала, Будинок кіно

Суспільство споживання і зміни клімату

Я, ти, він чи вона - кожен з нас несе відповідальність за зміну клімату. Звісно, змінити свій спосіб життя і стати екологічно свідомим одразу неможливо, однак навіть маленькі кроки, наприклад, відмова від пластикового посуду – це вже шлях до успіху.

Як на зміну клімату впливають надмірне побутове споживання кожної та кожного з нас

Екологи та активісти розкажуть з чого краще почати і пояснять чому важливо звертати увагу на зміни клімату, та як до цього докладаються надмірне побутове споживання кожної та кожного з нас.

Час: 25 березня 15:00 – 17:00

Локація: Біла зала, Будинок кіно

Спеціальний показ: Кордон Небес

11 років режисер Гак-Чунь Лі слідкував за "перебіжчиками" з Північної Кореї. Він фільмував нелегальний перетин кордону між Північною Кореєю та Китаєм, контрабанду і незаконний обіг наркотиків у змові з північнокорейськими солдатами.

У фільмі розповідається про життя північнокорейських жінок, яких, як рабинь, було продано на китайські ферми

Окрім того у фільмі розповідається про життя північнокорейських жінок, яких, як рабинь, було продано на китайські ферми. Про те, що не увійшло в фільм можна буде запитати особисто у режисера, котрий приїде на показ, а також поспілкуватися на зустрічі із самими жителями Північної Кореї, яким вдалось вибратись з тоталітарної країни.

Час: 26 березня, 20:30

Локація: Синій зал, Будинок кіно

Невидимі рани: війна і психічна травма

[L]Тема війни, на жаль, вже стала невід’ємною для нашої правозахисної програми.

Депресія, тривога чи навіть самогубство лише деякі можливі наслідки цих травматичних подій.

Як пережити і подолати рани війни розкаже Фархана Джавід, психолог Міжнародного Комітету "Червоного Хреста". Зустріч супроводжуватиметься показом документального фільму Жана-Поля Марі "Без видимих ран" (63 хвилин, 2009 Мано Ман).

Час: 29 березня 18:00 – 20:00

Локація: Зелений зал, Будинок кіно

Видобуток вугілля та права людини на Донбасі та #ВІЛЬНІ від викопного палива

Ці два заходи є доповненням одне одного. Автори першої зустрічі поставили на меті ініціювати широку суспільну дискусію щодо реальних економічних, екологічних та соціальних наслідків видобутку вугілля на Донбасі в умовах війни.

Видобуток вугілля на Донбасі. Автор фото Олег Савицький, м. Суходільськ, Луганська область

На другій, активісти розкажуть про те, що життя без викопного палива можливе. Нині глобальний екологічний рух набирає обертів, і тому перехід від брудної енергетики до відновлюваних джерел енергії вже є неминучим.

Час: 28 березня 18:00 -20:00

Біла зала, Будинок кіно

Час: 30 березня, 11 00 – 13 00

Локація: Біла зала, Будинок кіно

Зелений низовий активізм/Greenroots activism

Все починається зі змін на місцях. "Urban greenroots" – це захід, на якому активісти та ативістки з різних регіонів України обговорять свій досвід проектів, які мають на меті озеленити міський простір, зробити його більш дружнім для довкілля та для людей, які в цих містах мешкають. В події візьмуть участь представники та представниці ініціатив з Львова, Харкова, Полтави та Києва.

Особливий фокус заходу буде саме на мікроініціативах, оскільки цінний досвід низових актвісток та активістів часто залишається незадокументованим.

Час: 30 березня 16:00 – 17:30

Локація: Зелена зала, Будинок кіно

Заходи від МБО "Екологія – Право – Людина"

Поки одні країни обговорюють потенційні наслідки зміни клімату, інші вже стикнулися з ними. Приміром, в Україні підвищення температури призводить до змін у ритмі сезонних явищ: зростає кількість посух і повеней, що кидає виклики й так інертному сільському господарству.

Поки одні країни обговорюють потенційні наслідки зміни клімату, інші вже стикнулися з ними. Це одна з тем цьогорічної правозахисної програми Docudays UA

Щоб зрозуміти як це все пов’язано з правами людини – раджу відвідати саме ці зустрічі. Тут розкажуть про те, що робити у разі порушення екологічного права і чому збір інформації про подію відіграють у розгляді справи чи не найважливішу роль. Тут йтиметься і про захист права на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Час: 28-29 березня

Локація: Біла зала, Будинок кіно

Вхід на всі заходи вільний. З детальною інформацією про заходи а також з анонсами можна ознайомитись на сайті.

Катерина Луцька, pr-менеджерка програми RIGHTS NOW! на Docudays UA

Реклама:

Головне сьогодні