Вчені NASA знайшли іони металів на Марсі та пояснили їх походження

— 11 квітня 2017, 15:23

У атмосфері Марса містяться не тільки водень, вуглекислота і азот, а й іони металів.

Таку інформацію озвучує NASA, посилаючись на дані зонда MAVEN, який вперше зафіксував постійну присутність іонів металів в іоносфері будь-якої іншої планети, крім Землі.

"Іони металів живуть в атмосфері вкрай довго, і за цей час вони встигають пройти великі відстані під впливом вітрів і електричних полів. Це дозволяє використовувати їх для спостережень за потоками повітря в іоносфері", – пояснює Джозеф Гребовскі з Центру космічних польотів NASA імені Годдарда.

Зонд MAVEN вперше зафіксував постійну присутність іонів металів в іоносфері будь-якої іншої планети, крім Землі

Палеонтологи припускають, що близько чотирьох мільярдів років тому Марс був дуже схожий на Землю. Він мав густу атмосферу, океани з води і досить м'який клімат – тобто був потенційно придатним для життя.

Приблизно через мільярд років Марс перетворився на мляву пустелю – його атмосфера розчинилася у космосі, запаси води або випарувалися, або замерзли, або були приховані під пісками червоної планети.

[L]Вчені припускають, що це сталося тому, що у Марса, на відміну від Землі і Юпітера, немає власного магнітного поля або воно зникло.

У 2013 році NASA відправило на Марс зонд MAVEN, щоб розкрити загадку того, коли і як зникла його атмосфера.

Проаналізувавши дані, які зібрав зонд, науковці прийшли до висновку, що джерелом металів є марсіанські мікрометеорити, які постійно згоряють в атмосфері планети.

Вони містять невеликі кількості різних металів, які іонізуються при згорянні метеорита і продовжують парити в іоносфері планети дуже довгий час.

Як вважають вчені, схожі процеси повинні відбуватися і в атмосферах інших планет Сонячної системи.

Реклама:

Головне сьогодні