В окупованому Криму кількість учнів, які вчаться українською, зменшилася у 36 разів

— 28 квітня 2017, 15:49

У 2013 році в Автономній Республіці Крим 13589 осіб отримували освіту українською мовою, тоді як у 2016 році число таких учнів зменшилося у 36 разів – до 371 людини.

В окупованому Криму кількість учнів, які вчаться українською, зменшилася у 36 разів. Фото toshket/Depositphotos

Такі дані моніторингу доступу до освіти українською мовою у Криму, виконаного Кримською правозахисною групою наводяться на сайті Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Відповідно чисельність класів з українською мовою навчання за 2 роки скоротилося у 31 раз.

У 2013 році 7 шкіл Криму здійснювали повний цикл навчання українською мовою, 15 шкіл — кримськотатарською мовою, окрім того, діяло кілька шкіл із навчанням обома мовами.

Число класів у Криму відповідно до мови навчання розподілялося у такий спосіб: 875 класів — з українською мовою, 384 — з кримськотатарською, 8965 класів — з російською.

З усіх учнів в Криму російську мову як предмет вивчали 206866 дітей (99,2%), кримськотатарську мову — 18020 (8,6%).

Таким чином, до окупації, попри те, що російська мова не була державною мовою України, 90,7% учнів в Криму отримували освіту російською мовою та 99,2% вивчали російську мову як дисципліну.

[L]За даними листопада 2014 року, загальна кількість класів з українською мовою викладання скоротилося до 163, в них навчалося лише 2154 учні.

Ситуація з кримськотатарською мовою навчання також змінилася, але не настільки кардинально: число шкіл формально залишилося таким, як і раніше, тоді як кількість класів, де навчалося 5146 дітей, зменшилося до 348.

У жовтні 2016 року Кримська правозахисна група отримала копію відповіді від міністерства освіти окупованого Криму на аналогічний запит. Аналіз цього документу засвідчив погіршення ситуації з українською мовою у 2016/2017 навчальному році до критичної позначки.

У 2016 році в окупованому Криму залишилося лише 28 класів, де, з 188517 учнів Криму (не рахуючи Севастополь) освіту українською мовою отримувала 371 дитина.

Це 0,2% від загальної чисельності учнів в окупованому Криму у 2016 році.

Результати запропонованого дослідження показують, що лише третина дітей, котрі розмовляють кримськотатарською, та менш ніж шоста частина дітей, носіїв української, мають змогу навчатися рідною мовою на території окупованого Криму.

Окрім того, за свідченнями батьків і вчителів, при виборі мови навчання на батьків чиниться моральний чи адміністративний тиск з боку керівництва шкіл чи роботодавців, їм пропонується не вказувати українську як мову навчання.

Суттєвим є й те, що у ситуації, коли на українців уперто навішується ярлик "ворога", кримчани бояться відверто позиціонувати власну українську ідентичність при виборі мови навчання.

Факти, зібрані Кримською правозахисною групою про дискримінацію українців у доступі до освіти українською мовою, були передані до Міжнародного суду ООН як частина доказової бази "Україна проти Росії" про порушення Росією Міжнародної конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації в Криму.

Реклама:

Головне сьогодні