Сарказм іде на користь творчим людям – Гарвардські науковці

— 16 травня 2017, 16:27

Дослідники Колумбійського й Гарвардського університетів та бізнес-школи INSEAD довели, що сарказм допомагає людям мислити творчо.

Сарказ може бути корисним. Фото pinterest.com

Сарказм стимулює людей думати критично про різні твердження та їхні справжні значення. Це розвиває абстрактне мислення й здатність налаштовувати творчий підхід, йдеться на The Independent.

"Саркастичне висловлювання передбачає, що мовець та слухач повинні подолати протиріччя (психологічну відстань) між буквальним його значенням та наданим у конкретний момент мовлення. Цей процес активізує абстрактне мислення, яке є неодмінною рисою будь-якої творчої людини", – пояснює Франческа Джіно із Гарварду.

[L]Перш ніж стверджувати, що сарказм може піти на користь творчим особистостям, науковиця з колегами зробила дослідження, під час якого спостерігала за різними комунікативними ситуаціями учасників, де вони вдавали або сарказм, або щирі висловлювання.

За результатами, тим, хто мав виявляти насмішки у розмовах, легше було виконувати творчі завдання дослідників, ніж тим, хто був природньо щирим.

"Сарказм має потенціал стимулювати творчий потенціал кожного. Очевидно, що креативні від природи особистості частіше висловлюються насмішкувато", – додала Джіно.

Реклама:

Головне сьогодні