NASA помітило "бірюзові вихори" у Чорному морі. ФОТО

— 14 червня 2017, 12:45

Фахівці NASA зафіксували появу вихорів бірюзового кольору, що вказують на наявність організмів фітопланктону, які рухаються за течіями Чорного моря.

NASA помітило "бірюзові вихори" у Чорному морі. Фото nasa.gov

Уперше явище цвітіння фітопланктону спектрорадіометр NASA зафіксував наприкінці травня, а оприлюднене зображення склали з кількох супутникових знімків, які рухалися у цьому районі, йдеться на сайті NASA.

Фітопланктон – мікроскопічні організми, які плавають у водоймах та "харчуються" за допомогою фотосинтезу. У Чорному морі їм достатньо поживних речовин, які постійно надходять від Дніпра й Дунаю.

[L]Загалом фітопланктон підтримує риб, молюсків та інші морські організми, однак надмірне його цвітіння може призводити до зменшення кисню у воді й погіршення умов морського життя.

Характерним для вод Чорного моря є планктон "coccolithophores" – мікроскопічні організми, які вкриті білим шаром карбонату кальцію.

На світлинах фахівці фіксують його у вигляді світлих шарів молочного кольору.

"Важливо пам'ятати, що не всі цвітіння фітопланктону роблять воду світлішою. Діатоми, які також цвітуть у Чорному морі, мають темний колір", – прокоментував науковець NASA Норман Кьоріг.

Реклама:

Головне сьогодні