8 фестивалів інноваційної освіти: куди йти за метою

"Випробуванням для нашого покоління повинно стати створення світу, в якому у кожного було би відчуття мети.

Мета – це відчуття, що ви частина чогось більшого, ніж ви самі, чогось, у чому ви самі потребуєте і що зможете зробити трохи краще.

Мета – це те, що створює справжнє щастя", – такий головний посил промови Марка Цукерберга з нагоди отримання докторського ступеня в Гарварді.

Засновник Facebook наголошує на тому, що світ стане кращим, коли кожен відчуватиме у свої роботі значимість, матиме мету.

У промові він розповідає історію про те, як на станції NASA тодішній президент Джон Кеннеді поспілкувався з прибиральником. Коли Кеннеді запитав чим займається чоловік, той відповів що допомагає людині полетіти на Місяць.

За дослідженнями 2016 року, за спеціальністю працюють лише 42% українців.

З вибором професії мають допомагати ще у школі, але не нав'язувати, а розкривати таланти. Цю думку підтверджують українські освітні фестивалі, які будуть цікаві як дорослим, так і дітям.

"Українська правда. Життя" спробувала зібрати всі такі річні події.

ДИТЯЧИЙ ФОРУМ 2017

Фестиваль присвячений дитячому розвиткові та розвагам вже вдесяте проводиться у Львові. Цьогорічна тема "Космос, наука, технології та екологія".

Кожного року вигадується легенда, над вирішенням якої роздумують діти у формі гри. Нинішня легенда – діти можуть врятувати космос, але для цього потрібно пройти випробування на 12 планетах та віднайти у собі суперсили.

Легенда цьогорічного форуму – діти можуть врятувати космос, але для цього потрібно пройти випробування на 12 планетах

Головну увагу організатори приділяють літературі та популяризації читання.

За 4 дні проходять 500 подій: ярмарок дитячих книжок та розвиваючих ігор, мистецькі майстер-класи, просторова квест-гра, яка включає у себе літературну програму.

Мета фестивалю – розвивати критичне мислення, командні навички, лідерські якості та творчі здібності.

Де: Львів
Коли: 1-4 червня

ФЕСТИВАЛЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ОСВІТИ "ВІДКРИВАЙ УКРАЇНУ"

Найближча подія на яку ви встигнете – це фестиваль інноваційної освіти "Відкривай Україну". Однойменний проект для учнів 7-11 класів, у рамках якого проходить фестиваль, розпочався восени 2016 року.

Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, у якому вони набудуть необхідних вмінь та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у школі, а згодом – у місті.

Свої проекти діти реалізовують у 6 напрямках: медіа, культура, охорона здоров'я, урбаністика, соціальний напрям та навколишнє середовище.

Найближча подія на яку ви встигнете – це фестиваль інноваційної освіти "Відкривай Україну"

Фестиваль являє собою півфінал освітнього проекту "Відкривай Україну", на якому будуть представлені проекти покращення міст від шкільних команд.

Переможці отримають стажування за кордоном та міні-гранти для покращення чи подальшої підтримки своїх проектів.

"Відкривай Україну" стане майданчиком для знайомства з освітніми проектами міста, гуртками, інноваційними школами та проектами шкільних команд.

Подібні зустрічі допомагають формувати міцнішу освітню мережу та показувати чого ж не вистачає дітям. Дивлячись на проекти, які створюють діти, усвідомлюєш, що дорослим час припинити недооцінювати молодше покоління.

Де: Київ, Полтава, Вінниця, Харків, Запоріжжя, Краматорськ, Львів, Чернівці, Луцьк
Коли: 3 червня

ФЕСТИВАЛЬ "МІСТО ПРОФЕСІЙ"

Колись слово "профорієнтація" асоціювалось з дивними буклетами, нудними тестами і чимось беззмістовним.

Зазвичай, такі події проходили в випускних класах, коли часу на вибір, якщо ще не визначився, мало.

Але "Місто професій" змінює уявлення про профорієнтацію. Зазвичай цей фестиваль проходить у парковій зоні міста. При вході кожна дитина отримує "паспорт", карту представлених професій та має можливість "влаштуватись на роботу".

"Місто професій" змінює уявлення про профорієнтацію

Після короткого майстер класу від фахівців своїх галузей діти починають "працювати". Вибір професій, які можна приміряти на собі, широкий: від кухаря до діджея, від кінолога до вибухотехніка.

Сумлінні працівники отримують "зарплатню", яку можуть витратити у крамниці із солодощами чи подарунками на території фестивалю.

Подібні проекти дають змогу дітям не тільки розкрити в собі талант, але й розуміння значимості тієї чи іншої професії.

Фестиваль "Місто професій" проводять у різних містах України. Цьогоріч до проведення фестивалю вже долучилося 21 місто. Але якщо вашого міста немає у списку – можна написати організаторам і разом влаштувати цікаву профорієнтацію дітям.

Де: різні міста України

Коли: кожного місяця до жовтня 2017 року

НАТХНЕННЯ FEST

Натхнення фест – це перший в Україні фестиваль креативної освіти. Захід повністю ініціювали жителі Чернігова.

Про ідею фестивалю організатори говорять так: "Ми, – педагоги, науковці – зараз як ніколи відчуваємо кризу в освіті. По-старому вже не можна, по-новому не всі вміємо.

Пострадянські інформаційні підходи, віруси педагогічної апатії шкодять дітям, студентам. Проте сучасні виклики стають усе жорсткішими: креативність, здатність працювати в команді, відстоювати власну думку, ризикувати, володіти емоційним інтелектом та ін.

Діти та молодь відчувають величезний розрив між інноваційним світом та школою, вузом, які катастрофічно відстають і готують, на жаль, до минулого, а не до майбутнього".

Натхнення фест – це перший в Україні фестиваль креативної освіти

До фестивалю долучились освітяни та небайдужі люди з усієї України. На майстер-класах говорять про візуальне мислення, інновації у викладанні, проект-менеджемент тощо.

Де: Чернігів
Коли: 8 жовтня

ФЕСТИВАЛЬ АЛЬТЕРНАТИВНОГО НАВЧАННЯ ФАНFEST

Що таке парк-школа? За яких умов можна навчатись вдома? Як в Україні працює інклюзивна освіта?

На ці та інші питання ви точно знайдете відповідь на ФАНfest.

Фанfest – це важливий фестиваль про альтернативну освіту. Під альтернативною освітою розуміють навчання вдома, навчання у класі з невеликою кількістю учнів, навчання у близьких відносинах між викладачами та учнями.

Фанfest – це важливий фестиваль про альтернативну освіту

На фестивалі презентують приватні школи з цікавими підходами до навчання, іноземні практики та українські проекти альтернативної освіти. Важливою темою є й інклюзивна освіта, навчання для дітей з обмеженими можливостями чи особливостями розвитку.

Щоб діти не нудьгували під час вашої участі у дискусіях, організатори влаштовують майстер-класи, книжкову ярмарку та цікаві практикуми.

Альтернативна освіта ще той темний ліс в Україні. Але ж усі мають право на освіту, чи не так?

Де: Київ, Український дім
Коли: 26-27 листопада

АРСЕНАЛ ІДЕЙ

Мистецький Арсенал відомий не тільки своїми художніми виставками, але й фестивалями.

Арсенал ідей – це щорічний міждисциплінарний фестиваль, що у ігровій інтерактивній формі презентує найкращі здобутки нових освітніх тенденцій, проектів та програм. Саме тут дорослі дослухаються до дітей і втілюють їх побажання у майбутніх проектах.

Під час цьогорічного фестивалю у єдиному просторі музею були представлені 12 напрямів: історії, мистецтва, дизайну та архітектури, науки, журналістики, кіно, театру, кулінарії, музики, літератури, іграшки та програмування. Кожна з майстерень пропонує свої активності, а деякі навіть дозволяють спробувати себе у творчих професіях.

"Одним із завдань форуму є формування та подальше втілення спільно зі школами, освітнім та культурним сектором інноваційних проектів, що сприятимуть наближенню дітей до культурного простору, підвищенню інтересу до мистецтва та музейної сфери", – зазначають організатори.

Під час цьогорічного фестивалю "Арсенал ідей" у єдиному просторі музею були представлені 12 напрямів

Також фестиваль спрямований на розвиток позашкільної освіти, яка допомагає визначитись з майбутньою професію та розвивати потенціал.

У рамках фестивалю діє "Простір рівних можливостей", де діти з обмеженими можливостями разом з іншими дітьми об'єднуються у творчих іграх.

Також організатори розробляють майстер-класи та активності для дорослих з обмеженими можливостями.

Арсенал ідей допомагає знайти вірний шлях для розвитку проекту чи інституції, будь то музей чи гурток малювання. Адже, якщо знати що цікаве дітям – вони обов'язково прийдуть.

Де: Київ, Мистецький Арсенал

Коли: початок квітня

ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТАБОРІВ ТА ТУРИЗМУ KIDSСAMPFEST

Колись, а може й дотепер, усі мріяли потрапити в "Артек".

Комусь щастило, а хтось їхав у нудний табір у ліс, де з розваг було тільки озеро.

Тепер є KidsСampFest, де показують та розказують про українські програми літнього відпочинку для дітей.

Можна навіть здивуватись розмаїттю: одноденні, спортивні, мовні, скаутські,розроблені відомими спортсменами та з зірками шоу-бізнесу.

На KidsСampFest показують та розказують про українські програми літнього відпочинку для дітей

Фестиваль не тільки знайомить з найкращими таборами, але й дає можливість побачити вожатих у дії.

Поки батьки читатимуть програми та слухатимуть лекції, діти можуть зайнятись не нудною англійською, шахами, науковими шоу та випробувати себе у ролі скаутів.

Літній відпочинок – це досить важливо для дітей та підлітків. Потрібно відпочити від школи, звичного оточення, але й не розгубити знання вивчені за рік.

Де: Київ, Харків

Коли: 8-9 квітня, 22 квітня

НАУКОВІ ПІКНІКИ

Наукові пікніки – це експеримент для українців. Лекції з біології, хімії, фізики та інших сфер науки читають у місцевому парку чи сквері.

Організатори поєднують науку з забавою, майстер-класами та експериментами. Таким чином показують, що наука – навколо нас.

Наукові пікніки – це експеримент для українців

Деякі експерименти, які пояснюють теорії та явища, базуються на цілком буденних предметах: м’ячах, клей, фарби, тощо.

Фестиваль проводиться у травні в різних містах України, які захочуть долучитись.

Де: різні міста України

Коли: у травні

Реклама:

Головне сьогодні