Чи має мавпа авторське право на селфі? Суд не може вирішите це питання вже два роки

— 15 липня 2017, 10:00

Суперечки на тему, чи мають право батьки виставляти світлини своїх дітей у соціальних мережах безмежно застаріли.

Зараз світ активно шукає відповідь на нове питання: чи зберігаються за мавпою, яка зняла селфі на телефон, авторські права на фотографію.

Мова йде про селфі 2011-го року, яке зробив гребінчастий макак Наруто, нагадує видання Time.

Селфі 2011-го року, яке зробив гребінчастий макак Наруто

Британський фотограф Девід Слейтер, який знімає дику природу, використав це фото у книзі під назвою "Wildlife Personities". Спершу книга була видана у Великій Британії, а потім була перевидана видавничою компанією Blurb у Сан-Франциско.

З таким вчинком фотографа не погодилися зоозахисники PETA. У 2015 році вони звернулися до суду з проханням дозволити їм управляти всіма доходами від фотографій, зроблених у резервації дикої природи в Сулавесі, Індонезія, на користь мавпі.

У минулому році федеральний суддя відмовив PETA, з аргументацією, що немає жодних ознак, що Конгрес США мав намір поширити захист авторських прав на тварин. Це рішення зоозахисники оскаржили.

[L]Наразі справа вже дійшла до розгляду у Федеральному апеляційному суді Сан-Франциско.

13 липня 2017-го року знову відбулося 45-хвилинне слухання, яке привернуло увагу юристів та допитливих громадян. На суді було так весело, що навіть федеральні судді не могли зберігати спокій та теж часом тихенько посміювалися над незвичайною справою.

Під час засідання адвокат PETA Девід Шварц стверджував, що Наруто звик до фотоапаратів і свідомо зняв себе, коли побачив відображення у об'єктиві.

При цьому адвокат закликав суд "дивитися на слово "авторство" в широкому сенсі", та визнати, що фотографії можуть бути захищені авторським правом, а автор – Наруто.

Судді на це відповіли, що статусу "справжній догляд за твариною", який декларує PETA, недостатньо, щоб представляти інтереси мавпи у суді, необхідно встановити чи дійсно організація "next friend" для тварини.

У свою чергу Анжела Даннінг, адвокат Blurb, поцікавилася: "Де це закінчується? Якщо мавпа може подати позов за порушення авторських прав, то що ще може зробити мавпа?".

Генеральний адвокат PETA Джефф Керр після слухання заявив, що група планує використовувати гроші з фотографій, щоб захистити місця проживання мавп і допомогти людям вивчати цих тварин.

"PETA явно представляє найкращі інтереси Наруто", – сказав він.

Джуей також поскаржився на правові витівки та уточнив, що Наруто зробив тактичну помилку, не з'являючись у суді.

"Схоже, він навіть не переймається з цього приводу", – сказав адвокат перед тим, як піти від камер.

Реклама:

Головне сьогодні