8 способів спростити будь-який рецепт, але не зіпсувати страву

5818
16 липня 2017

Чи було у вас таке, що ви відкрили кулінарну книгу, але не можете втілити нічого з того, що хотілося б приготувати?

Хто в цьому винен? Рецепти! Вони надто складні.

Здавалось би, їх ціль допомогти вам куховарити, а насправді вони деморалізують та заплутують.

Британське видання The Guardian зібрало поради для шефів про те, як втілити будь-який рецепт та стати нарешті господарем кухні. Ми ж пропонуємо і вам ними скористатися.

1

Не будьте догматичними.

Якщо ваша бабуся або якийсь наставник із мишленівського ресторану записали один спосіб приготування страви, то це не значить, що тільки він вірний. Зазвичай існують альтернативи.

Візьміть, наприклад, пасту. Майже кожен рецепт наполягає на тому, що вода у якій вона буде готуватися має містити сіль і/або масло.

Дурниці! Можна приготувати спагетті й без змащування – потрібно просто гарно помішувати.

Шукайте свої методи. Щойно ви станете більш розслабленим кухарем, вам все буде вдаватися.

2

Не женіться за точністю.

Крім деяких видів випічки, більшість рецептів відмінно працюють у випадку збереження приблизних пропорцій.  

Якщо ви, наприклад, робите домашній пиріг і використаєте для нього іншу цибулю або на 50 грам менше м'яса, ніж у рецепті, то ви просто отримаєте більш цибульний або менш м'ясний пиріг. Несмачним він від того не буде.

Експериментуйте і змінюйте пропорції знову і знову, й зрештою у вас вийде ідеальний пиріг. Отоді варто буде записати вже свій рецепт. 

3

Легше із сіллю.

Сіль не лише шкодить здоров'ю, але й здатна зіпсувати смак страви.

Якщо ви дивитесь кулінарні шоу, то певно спостерігали, що судді там постійно скаржаться, що страви конкурсантів не надто насичені на смак. При цьому обдаровані аматори, які їх виробляли, вважали, що їжа абсолютно збалансована.

Скоріше за все, праві у цьому випадку не шефи! Люди, які все життя проводять дегустацію продуктів харчування, у пошуках яскравіших вражень "підсідають" на надмір хлориду натрію, як наркомани.

Пам'ятайте, що за столом до страви завжди можна додати сіль.

4

Орієнтуйтесь на відчуття, а не на час.

Якщо у рецепті написано, що страву потрібно готувати на "середньому вогні" за сім, вісім або дев'ять хвилин, то не зважайте на це. Ваша плита не буде такою ж, як на кухні автора.

Краще шукайте рецепти де описують ефект, якого ви маєте досягти. Наприклад, що цибуля повинна бути золотавою.

5

Пошукайте замінники.

Не завжди під рукою (а також на ринку чи у магазині) є екзотичні трави та спеції.

Іноді загадкове листя карі можна замінити базиліком, або й взагалі приготувати страву без нього.

Це може бути очевидним для впевненого кухаря, але не для початківця. Перед приготуванням страви спробуйте проаналізувати, чи кожен компонент в ній однаково важливий.

6

Порядок не завжди важливий.

Укладачі рецептів люблять розписувати все детально і радять додавати інгредієнт А, а потім інгредієнт В, потім інгредієнт С і так далі.

Але якщо півдюжини інгредієнтів можна помістити в одну миску і змішати разом, то зробіть це. Лише у виключних випадках результат не буде той самий.

7

Не забруднюйтесь.

У всіляких кулінарних шоу приготування їжі завжди схоже на феєричну виставу: тарілки гримлять, а інгредієнти ледь не літають по кухні.

Якщо вам імпонує такий процес приготування страв, то насолоджуйтесь.

Однак пам'ятайте, що ви, на відміну від шефів, самі потім прибиратимете власну кухню, тож намагайтеся одразу споліскувати посуд та викидати відходи.

8

Будьте реалістами.

Якщо ви надихнулися "30-хвилинними" рецептами від Джеймі Олівера чи ще якогось "швидкого" шефа, то мусимо вас трішки засмутити – більшість з цих страв готуватимуться довше.

По-перше, ви загалом менш досвідчені, ніж автор. По-друге, ви ще не готували цю страву півдюжини разів. Ймовірно, тільки нарізання інгредієнтів займе у вас вдвічі більше часу.

Всі світлини Depositphotos.

powered by lun.ua