"Реакція на незвичайність". У Буках у вегетаріанців відібрали 3-х дітей

— 19 липня 2017, 11:16

Із цілком благополучної сім'ї забрали трьох дітей і помістили в притулок.

Це сталося у селі Буки на території Тетерівської територіальної громади, що на Житомирщині, пише сайт zhitomir-online.

Подружжя 39-річної Олени Батенькової та 40-річного Дмитра Шевелюка спеціально переїхало у село, у батьківську хату Олени, щоб максимально зблизитися з природою, вести здоровий спосіб життя, не вживати м'ясного та алкоголю. Вони намагаються жити за заповітами слов'янських предків та називають себе Светозара та Светозар.

Родина переїхала у село, щоб максимально зблизитися з природою, вести здоровий спосіб життя

Чоловік – військовий пенсіонер, займається цілительством і йогою.

Олена має диплом педагога (червоний, з відзнакою), але за фахом не працювала. Вона майструє обереги, виховує трьох дітей і – знову вагітна.

Отакі обереги майструє Олена

Трьох дітей подружжя – 11-річну Богдану, 7-річну Ангеліну та 4-річного Льва – помістили до Житомирського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Сонячний дім".

"Прийшли четверо осіб. Сказали, що, якщо ми не віддамо дітей добром, заберуть силою", – розповідає Дмитро.

Розпорядження забрати дітей із сім'ї підписала голова Тетерівської сільради Валентина Ільницька. Таке рішення вона прийняла після того, як односельчани Батенькової-Шевелюка прийшли до неї зі скаргами.

Розпорядження забрати дітей із сім'ї підписала голова Тетерівської сільради Валентина Ільницька

"Мама повинна бути мамою, щоб діти не бродяжничали по селу і не просили їсти. Неможливо зайти в Буки! Всі говорять: "Робіть щось з мамою цією!" Ми викликали її на виконком, працювали з нею півтора року...

Вона сказала, що дітей в дитсадок не здасть, тому що їх там неправильно годують, у них особливе харчування, хоча старша дівчинка приходить в школу, щоб наїстися там.

І ви після цього питаєте, чому я вилучила? Я їй дала шанс на 4 місяці, щоб вона виправилася. Я не позбавила її батьківських прав – таких повноважень у мене немає.

Мама повинна зрозуміти, прийняти до уваги це все і не говорити, що у неї дві вищі освіти і як виховувати дітей, вона знає сама. Ми живемо в суспільстві і повинні виховувати так, як суспільство диктує, а не так, як мама хоче. Вона кидає дітей і йде на цілий день. Нехай сидить вдома і дивиться за дітьми!", – зазначає голова сільради.

При цьому журналісти запитали у Ільницької, скільки неблагополучних родин у ОТГ. Вона нарахувала 13 сімей у яких батьки-алкоголіки, але дітей у них не відбирають.

"Розумієте, забрати дитину з сім'ї – це взяти на себе більшу відповідальність. Я не прихильник того, щоб забрати всіх дітей...", додала голова сільради.

У алкоголіків Валентина Ільницька дітей не забирає

Журналісти народного тижневика "Субота" поспілкувалися з дітьми.

Старшенька Богдана розповіла: "Ми хочемо жити вдома з батьками. Тут матюкаються, курять і ще тут не так часто випускають на вулицю і не можна ходити, де захочеш. А ще я сумую за своїми звірами. У мене вдома є морська свинка і кошеня".

Твердження про те, що їх із сестрою і братиком вдома погано годують, вона спростувала.

[L]Не підтвердили це і найближчі сусіди родини – всі посилалися на чутки про те, що діти у когось просили їжу. Найбільше односельчан обурило те, що діти самі ходять на річку та навіть їздили самостійно до Житомира.

Батьки кажуть, що не намагуються надмірно контролювати дітей, та мотивують такий крок місцевої влади реакцією на свою незвичайність.

Також вдалося поспілкуватися із працівниками центру, у який помістили дітей.

"Розвиток дітей відповідає їхньому віку. Вони контактні, комунікабельні, відкриті", – зазначила психолог "Сонячного будинку" Алла Булуй. – "Дуже швидко адаптувалися до нових умов. Я не бачила, щоб вони часто плакали".

Цікаво, що у службі у справах дітей Житомирської облдержадміністрації довірилися голові сільради.

Заступниця начальника відділу служби Алла Добровольська повідомила, що на такий радикальний крок по відношенню до дітей Батенькова-Шевелюк пішли, бо була загроза здоров'ю і життю дітей.

На запитання, чи виїжджала чиновниця у Буки, щоб переконатися в правильності дій керівництва Тетерівського ОТГ, вона чесно відповіла "Ні". З подружжям вона також не розмовляла.

Як далі буде розвиватися ситуація, вирішить суд.

Реклама:

Головне сьогодні