"ВІЛ-дисидентство": Росіянку судитимуть за відмову лікувати дочку з 4 стадією ВІЛ

— 7 липня 2017, 11:13

34-річна мешканка Тюмені відмовилася лікувати свою дочку, у якої був ВІЛ. Трирічна дитина померла, а мати може отримати до 2 років колонії за статтею про вбивство з необережності.

34-річна мешканка Тюмені відмовилася лікувати свою дочку, у якої був ВІЛ. Фото Rawpixel/Depositphotos

34-річна жінка вважає себе ВІЛ-дисиденткою, вона заперечує існування вірусу імунодефіциту людини, йдеться на Meduza.

На сторінці у соцмережі ВКонтакте жінка часто репостила публікації з релігійних груп, які тепер видалила.

Вона поширювала й відео православного телеканалу "Спас", в якому глава комісії Московського патріархату щодо захисту сім'ї Дмитро Смирнов розповідав, що ніякого ВІЛ насправді не існує.

"СНІД виникає не від вигаданого вірусу, а від чотирьох причин – стрес, депресія, руйнування щепленнями імунітету людини і зовнішня інтоксикація", – стверджував Смирнов і пропонував своїм глядачам відмовлятися від аналізів на ВІЛ, щоб "не піддавати себе зайвому стресу".

[L]Жінка заразилася ВІЛ 4 роки тому. За даними прокуратури Тюменської області, про свій ВІЛ-позитивний статус вона знала з листопада 2013 року, а у червні 2014-го у неї народилася дочка.

Жінка відмовилася від лікування. Всупереч рекомендаціям місцевих лікарів, вона годувала дитину грудьми, збільшуючи ризик зараження.

У березні 2017 го жінка сама повідомила про те, що у її дочки виявили ВІЛ. Про це вона писала в одній з груп ВІЛ-дисидентів, яка називається "Рух проти афери ВІЛ/СНІД".

У своєму пості жінка попросила допомоги у інших "дисидентів", зазначивши, що її дочка у вкрай важкому стані: трирічна дівчинка "не сидить і не ходить", у неї виявили багато інших захворювань.

Мати вважала, що це пов'язано з вакцинацією від гепатиту, хоча симптоми могли свідчити про поширення ВІЛ-інфекції.

У лютому 2017 року дівчинці поставили діагноз "ВІЛ-інфекція 4В-стадії" – це предтермінальна стадія хвороби. Однак мати все одно відмовлялася її лікувати.

Тюменський лікарі, в свою чергу, написали в місцеву прокуратуру і зажадали заборонити в Росії організації ВІЛ-дисидентів. У квітні 2017 року дівчинка померла.

"Згідно з висновком судово-медичної експертизи, своєчасне обстеження та лікування ВІЛ-інфекції у дитини з моменту народження дозволило б домогтися ремісії захворювання і значно збільшити тривалість його життя з цією патологією", – йдеться в повідомленні обласної прокуратури.

У регіональному управлінні слідчого комітету додали, що коли дівчинка вже перебувала в критичному стані, мати дитини погодилася на лікування – однак врятувати дівчинку лікарі не змогли.

ВІЛ-дисиденти заперечують існування вірусу імунодефіциту людини. Фото nito103/Depositphotos

Мати дитини судитимуть. Жінку звинувачують за частиною 1 статті 109 КК РФ ("спричинення смерті з необережності"). Їй загрожує до 2 років позбавлення волі.

Відмова від лікування дітей – норма для ВІЛ-дисидентів. У Тюменській області більше 30 дітей з ВІЛ (12 з них – у важкому стані) не отримують лікування через те, що батьки категорично відмовляються від терапії.

Згідно із законом, умисна відмова батьків лікувати дитину з хронічним захворюванням прирівнюється до загрози життю і може привести до позбавлення батьківських прав.

На практиці змусити батьків лікувати дітей від ВІЛ дозволяє тільки рішення суду.

Реклама:

Головне сьогодні