Жінки заробляють менше: Як заява інженера Google "вийшла" за межі компанії

— 10 серпня 2017, 09:29

Програмний інженер Google Джеймс Деймор написав маніфест про біологічні розбіжності чоловіків і жінок, які впливають роботу в ІТ-галузі.

Джеймс Деймор написав маніфест про біологічні розбіжності чоловіків і жінок, які впливають роботу в ІТ-галузі. Зображення Jesadaphorn/Depositphotos

Текст заяви потрапив у ЗМІ і спровокував хвилю обговорень з приводу різниці заробітку жінок і чоловіків та можливості працівників великих компаній висловлювати свої думки, навіть якщо вони суперечать політиці працедавців.

28-річний Деймор написав 10-сторінкове звернення "Ідеологічна ехо-камера Google". Із тезами співробітника про особливості жіночої вдачі, які виявляються у роботі не погодився топ-менеджмент компанії і його звільнили "за просування образливих гендерних стереотипів".

Із рішенням компанії Деймор так і не примирився.

"Я маю право виявляти свою точку зору щодо умов мого робочого довкілля та порушувати питання про неправомірну поведінку в компанії. Власне, про це і йшлося у моєму листі", – цитує колишнього співробітника Google The New York Times.

[L]Чим легко може похвалитися Деймор – це гарною освітою. Він вивчав молекулярну біологію в Університеті Іллінойса, проводив дослідження у Гарвардському, Прінстонському та Массачусетському університетах. Він чемпіон з шахів серед юніорів, захоплюється комп’ютерними іграми-стратегіями та збирався отримати Ph.D у Гарварді. А потім влаштувався у Google.

Тепер Деймор розповідає, що крім зовнішнього резонансу, який спричинила поява його маніфесту у ЗМІ, він отримав багато вдячних відгуків від інших працівників компанії, які погоджувалися із ним.

На цій хвилі група людей запустила краудфандингову сторінку, щоб збирати кошти для безробітного Джеймса. А засновник WikiLeaks Джуліан Ассандж запропонував йому роботу.

Врешті, допис юнака спровокував обговорення двох проблем, що стосуються не лише Google, а й решти компаній.

Перша з них – заробітна плата жінок дійсно нижча, ніж чоловіча. Це стосується не тільки ІТ-галузі, конкретно про яку йшлося в історії "Деймор проти Google".

В інтрнет-гіганта Google у штаті 31% жінок, 20% – технічні працівники. Крім того, у різні періоди жінки ставали топ-менеджерками компанії (наприклад, Шерил Сендберг, Марісса Мейер, Меган Сміт).

Статистика, яку наводить The Economist показує, що у Великій Британії існує 28,6% розбіжність у заробітній платні чоловіків та жінок. У Франції представники "сильної статі" отримують на 17% більше, а в Німеччині – на 15,1%.

Джерело: economist.com. Для збільшення натисніть на зображення

Друга проблема, яку порушив своїм маніфестом Деймор, стосується можливості працівників висловлювати свою позицію, навіть якщо вона суперечить загальній політиці компанії.

Випадок із Джеймсом не перший, коли через розбіжність поглядів із Google звільняли(ся). Схожі історії були з Йонатаном Зунгером у 2014-му.

Колишній працівник Google Веслі Чен розповів, що компанія не мала іншого виходу, крім як звільнити Деймора.

"Тут не йдеться про можливість вільно висловлюватися. Тут ідеться про вихід на перше місце точки зору однієї людини, що може зашкодити формуванню єдиної цілісної позиції усіх працівників компанії", – вважає Чен.

Думку Веслі підтримала і юристка Кетрін Стоун, зауваживши, що Google показав – немає місця для висловлення на роботі у приватному секторі. Вона також вважає, що цей роботодавець створив несприятливе довкілля для своїх працівників.

Реклама:

Головне сьогодні