Веселощі без смартфона: ігри, що не дадуть нудитися в дорозі

Літо – це не лише сонце, дача, річка чи море, парк, розваги та відпочинок. Літо – це й дороги. Малим та дорослим пасажирам можна врятуватися від нудьги, занурившись у свої смартфони, але можна й провести час разом, погравши в цікаву гру.

Добірку таких розваг дня сайту Mel.fm склала авторка книжок та розвиваючих ігор Женя Кац.

1

Ігри на увагу

Навіть наймолодші дітлахи можуть змагатися, хто першим помітить жовту машину або нарахує три трактори. Рахувати можна будь-що: велосипеди, стада корів, лелек на дахах, будівлі з колонами, пам’ятники, світлофори. Головне, щоби в кожного гравця був листочок, на якому він робитиме позначки, скільки цікавих об’єктів він побачив.

Іще можна слухати аудіокнижки або, якщо машину не трясе, читати вголос, вигадувати власні казки та історії.

2

Ігри на аркуші паперу

Домальовки

Для гри потрібні два олівці різних кольорів та аркуш паперу. Один із гравців малює лінію своїм олівцем, а інший перетворює цю лінію на щось своє. Аркуш у ході гри можна перевертати. Можна домальовувати будь-яку закаляку до кумедного створіння, додаючи руки, ноги та очі.

Перегони

На аркуші в клітинку ми довільно малюєте трасу і виставляєте крапки на лінії старту. За кожен хід "машинка" може проїхати або стільки ж клітин, як і за попередній, або на одну більше. Завдання – пройти всю трасу і не вилетіти з поворотів. Той, хто не розрахував траєкторії і врізався у край, починає знову з одиничного руху.

"Бики та корови"

Кожен гравець задумує тризначне число та намагається відгадати число суперника. "Бик" – це правильна цифра, котра стоїть на правильному місці. "Корова" – правильна цифра, але не на правильному місці.

Наприклад, якщо загадане число "273", а суперник робить припущення "123", то відповідь буде "один бик та одна корова". При цьому перший гравець не каже, котра з цифр є биком, а яка – коровою, тож суперникові треба зробити кілька спроб та скористатися логікою.

Так само можна грати і з чотиризначними числами, і зі словами з 4-5 літер.

3

Словесні ігри

"Я беру з собою в дорогу…"

Ведучий замислює правило-критерій, за яким він "візьме в дорогу" ті або інші предмети. Наприклад, це можуть бути всі круглі предмети або, складніше, їстівні, що починаються з голосної.

Він починає гру, даючи одну правильну відповідь: "Я беру з собою кавун". Інші учасники ставлять ведучому питання, чи бере він із собою банан, апельсин, огірок тощо, і з відповідей "так" або "ні" намагаються відгадати правило.

"Шнуцати"

Ведучий загадує дієслово та заміняє його словом "шнуцати". Решта мають відгадати, ставлячи запитання: що потрібно для того, щоби добряче пошнуцати, коли люди найчастіше шнуцають, чи є в шнуцерів професійне свято тощо.

Потрійна нісенітниця

Кожен загадує літеру і складає смішну фразу з трьох або більше слів, щоби кожне починалося саме з цієї літери.

4

Рухливі ігри на зупинках

Під час зупинок намагайтеся дати дітям можливість порухатися. Причому це правило вірне навіть у тому випадку, коли ви з дітьми ідете пішки. Під час походу можна помітити, що на привалі діти, трохи посидівши, схоплюються – вони просто втомлюються йти в заданому напрямку, але швидко перемикаються та відновлюють сили. Тож не змушуйте їх сидіти, діти відпочивають у вільному русі.

Підійде старий добрий "квачик" або "чаклунчики": це коли один або двоє ведучих – чаклуни і ганяються за іншими. Той, кого наздогнали та "зачаклували" завмирає на місці, розкинувши руки, та гукає "чай-чай-виручай". Інші гравці можуть пробігти повз та розчаклувати, торкнувшись його долоні.

"Тихше їдеш, далі будеш, стоп!"

Доки ведучий промовляє ці слова, гравці намагаються тихенько до нього підійти ззаду. Але щойно сказавши "стоп!", він обертається і штрафує тих, хто не встиг завмерти на місці. Гру можна ускладнювати, задаючи смішні або каверзні питання. Якщо той, хто відповідає, похитнеться або не зможе відповісти, він робить два кроки назад.

Нагадаємо, у автобусі чи в потязі батькам дуже стане в пригоді "торба цікавих дрібничок", якими можна надовго захопити малих непосидюх.

Всі світлини Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні