Як працюють легені, що всередині чорних дір? 30 відео для дітей, де просто про складне

— 12 серпня 2017, 11:00

Вчитель фізики та астрономії з Рівного Віталій Шевчук знає, як пояснити дитині, чому мули не можуть мати потомства, що відбувається з людиною під час теплового удару, як діє ДНК.

Він взявся перекладати та озвучувати науково-популярні відео українською мовою та поширювати їх на власному Youtube-каналі "Цікава наука".

Ролики тривають до 10 хвилин, коротко і доступно пояснюючи складні фізичні, біохімічні процеси, особливості будови тіла людини.

"Під час навчального процесу я доволі часто демонструю відео. Але якісні науково-популярні ролики озвучені переважно іноземною мовою. Зважаючи на те, що англійську учні знають не настільки добре, то шукав переклади. Зазвичай вони були російською мовою. Знаходив і україномовні варіанти. Але вони далеко не завжди виявлялися якісними і грамотними, – розповів Шевчук місцевому виданню "Крапка".

Тоді й подумав, що можу спробувати зробити щось схоже сам. Досвіду в цьому в мене не було. Втім, я купив мікрофон і почав працювати. Переклад першого ролика робив майже 5 годин, а дружину попросив начитати текст. Відео триває всього кілька хвилин, але записували ми його також майже 5 годин. Потім ще кілька днів довелося працювати з монтажем та обробляти звук".

Спочатку Віталій Шевчук записував озвучку вдома, пізніше перейшов у підсобку кабінету фізики у школі, де працює, повідомляє

Першими його глядачами спочатку були учні.

Тепер Віталію допомагають волонтери. Озвученням займаються любителі та професіонали з різних міст, а звукозаписи відбуваються на студіях.

"Коли я починав цей проект, то не хотів перетворювати його на продукт, розрахований винятково на школу. Цей канал – не тільки для учнів. Він для того, щоб популяризувати науку. І робити це цікаво та навіть весело. І основна аудиторія каналу – не учні, а дорослі, яким від 24 до 44 років", – ділиться Шевчук.

У планах вчителя – наповнення сайту, завдяки якому школярі, студенти, викладачі та й всі охочі зможуть отримувати цікаву інформацію на природничі теми українською мовою.

Окрім того, Віталій Шевчук хоче створювати власні ролики про цікаву науку.

Реклама:

Головне сьогодні