Працівник Google описав біологічні відмінності жінки в IT-галузі і втратив роботу

— 9 серпня 2017, 12:27

Працівник Google написав маніфест на 10 сторінках про те, що політика компанії стала надто коректною, проблема нерівності прав у ІТ-галузі перебільшена, а між чоловіками та жінками є очевидні біологічні відмінності, через які чоловікам легше займати керівні посади та будувати кар'єру.

Працівник Google описав біологічні відмінності жінки в IT-галузі. Фото maxximmm1/Depositphotos

Лист із назвою "Ідеологічна ехо-камера Google" потрапив у ЗМІ. У компанії дізналися, хто його автор, і звільнили його.

Ним виявився випускник Гарварду та чемпіон з шахів серед юніорів Джеймс Деймор, який працював інженером у Google з 2013 року.

До працівників компанії маніфест потрапив завдяки розсилці корпоративною електронною пошто.

Звернення починається словами автора про те, що він поважає інклюзивність, різноманіття та не спирається на стереотипи у власних судженнях.

[L]Однак він отримував багато відгуків від колег про політику компанії, з якою вони не згодні, але не можуть висловити, тому що Google культивує серед працівників певні погляди, не приймаючи інших.

Саме тому маніфест названо "ехо-камерою", тобто ситуацією, коли певні погляди закріплюються в обмеженому середовищі та створюють тиск на незгодних.

Колишній інженер Google Деймор, вважає, що внутрішня політика компанії стала аж надто коректною стосовно різних категорій людей. Він наполягає на тому, що особливо це стосується позиції жінок в IT-галузі.

За словами чоловіка, компанія створює спеціальні програми для жінок, що насправді дискримінує інших співробітників. Він згоден із тим, що у галузі технологій є проблеми із нерівним представленням обох статей.

Однак його основна теза полягає у тому, що є біологічні відмінності чоловіків та жінок, здатні це пояснити.

Наприклад, жінки більш відкриті до естетичного та емоційного сприйняття, а не до генерування ідей. Вони частіше цікавляться людьми, ніж речами, як чоловіки, що більш здатні інтерпретувати, узагальнювати та систематизувати.

Саме тому, на думку автора, жінки обирають собі професії із соціальної та мистецької галузі.

Крім того, за його словами, жінки емоційніші, частіше виявляють свої почуття та погоджуються легше із умовами, які їм надиктовують.

Саме тому, вважає колишній інженер компанії, вони мають більше проблем із проханням про підвищення зарплатні й втіленням своєї ролі лідера.

Жіночу невротичність автор вважає причиною того, що представниці протилежної статі рідко затримуються на стресових посадах.

Він запропонував для жінок у компанії створити спеціальне більш людиноорієнтоване програмне забезпечення, при цьому вказавши, що такий крок очевидно обмежить кількість посад, які вони зможуть займати.

Крім того, Деймор порадив зробити змагальність та конкуренцію в компанії менш стресовою, оскільки жінки важко його переносять. Оскільки гендерні ролі зараз слабо зафіксовані, варто дозволити чоловіка бути більш "фемінними", щоб випробувати на собі й інші повноваження та обов'язки.

Працівник Google написав маніфест на 10 сторінках про те, що політика компанії стала надто коректною. Фото maxximmm1/Depositphotos

У компанії Google уже відреагували на маніфест працівника.

6 серпня співробітники отримали листа від віце-президента Google з питань різноманітності та внутрішньої політики Даніелли Браун.

Браун написала про те, що компанія не поділяє висловлені погляди: "Google зайняла сильну позицію із цього питання, врахувавши різні демографічні показники та створивши у компанії відділ, що опікується різноманіттям та інклюзивністю. Серйозні стандарти викликають бурхливі реакції. Змінювати сформовану культуру складно, іноді це викликає дискомфорт. Але я твердо впевнена, що Google робить правильно".

У відповіді йшлося і про те, що працівники компанії можуть вільно висловлюватися, якщо це не має стосунку до дискримінаційних поглядів, які суворо засуджуються.

Тепер Джеймс Деймор збирається подавати на компанію до суду.

Реклама:

Головне сьогодні