Чому жінки Саудівської Аравії не спішать сідати за кермо авто

— 28 вересня 2017, 11:32

Днями у Саудівській Аравії жінкам офіційно дозволили керувати автомобілем.

Ця країна була єдина у світі, де існувало таке обмеження.

Заборона водіння стала головною точкою спалаху в боротьбі активістів за рівність жінок та консерваторів, які розглядають такі зміни як спроби вестернізації свого суспільства.

Фото Saudi Women Driving - blogger

Клерикальний орган Саудівської Аравії підтримав рішення короля Салмана відмінити таку заборону, заявивши, що він відповідає ісламському законодавству. Тим не менше, це оголошення викликало негативний вплив серед ультраконсервативних Саудівської Аравії.

Однак за даними видання The Wall Street Journal багато жінок не поспішають скористуватися цим правом.

Причина цього в тому, що більшість саудівських жінок можуть собі дозволити наймати водія. У королівстві наразі працює близько 1,4 мільйона іноземних водіїв, за даними дослідницької компанії Capital Economics, і їхня зарплата становить близько 500 доларів на місяць.

[L]Крім того, дівчата побоюються трафіку та сексизму.

"Це чудовий крок. Ми стаємо начебто рівноправними, але надто багато людей їздять, як божевільні, щоб вулицями змогли їздити жінки", – вважає 18-річна Філва аль Хаус.

"У нас просто буде більше проблем, – додає 30-річна Мудхі аль Мішал. – Люди не дуже відкриті".

При цьому цікаво, що у місцевому представництві Uber заявили, що багато жінок, у жартівливій формі, запитували їх, чи вони вже вербують жінок-водіїв.

Як би там не було надалі, але право водіння означає важливе покращення становища жінок у королівстві.

При цьому залишається один з найбільших бар'єрів для соціальної рівності: на законних підставах жінки вважаються назавжди неповнолітніми, що вимагає від них отримувати у чоловіка-опікуна дозвіл на заміжжя чи виїзд за кордон.

На роботу теж треба дозвіл. Так, за даними Світового банку, у 2016 році лише близько 15% дорослих жінок були зайняті.

Уряд Саудівської Аравії хоче, щоб ця цифра до 2030 року зросла до 30% у рамках свого довгострокового плану економічних реформ, який спрямований на припинення залежності країни від надходжень до нафти та зменшення ролі держави в економіці.

Реклама:

Головне сьогодні