"Не для задоволення потреб". 5 причин всиновити дитину та ще 7 не робити цього

— 30 вересня 2017, 10:30

Щороку на 30 вересня в Україні припадає День усиновлення.

В дитячих будинках та інтернатах нашої країни перебувають понад 97 тисяч дітей. Лише 8% з них є сиротами або позбавлені батьківського піклування, у решти є батьки.

Усиновлення може бути прекрасним подарунком для дитини, яка потребує родини, але лише за умови, що це відбувається з правильних причин.

Усиновлення гарний вчинок, але лише за умови, що це відбувається з правильних причин. Фото megaflopp/Depositphotos

Якщо ви коли-небудь задумувалися про те, щоб всиновити чи вдочерити дитину, то ознайомтеся із цими рекомендаціями Кері Крафт, яка є консультантом з усиновлення американських місцевих, державних та національних організації, і одночасно сама прийомна мама трьох синів та доньки.

Ці пункти допоможуть переконатися, що у вас дійсно правильна мотивація.

ВСИНОВІТЬ ДИТИНУ, ЯКЩО...

…маєте бажання дати їй сім'ю.

Це бажання включає в себе обмін сімейними традиціями, переконаннями та цінностями.

Саме обмін, а не нав’язування.

Це також означає прийняття дитини з усіма її недоліками.

Розуміючи, що дитина має історію та спадщину, які також слід поважати та враховувати.

...хочете допомогти їй розпочати нове життя.

Прийомні батьки мають бути зацікавлені в тому, щоб допомогти дитині зцілитися від минулого горя та болю.

[L]Враховуйте, що з малюками це зробити простіше, ніж з підлітками. Будьте готові до цих викликів.

...маєте можливість забезпечити її різними способами.

У вас гарно з фінансами і ви маєте великий будинок у якому достатньо місця для дитини, а то й кількох. Так, це гарна мотивація для всиновлення, однак проаналізуйте також чи маєте ви час і емоційний простір у своєму серці для нового члена сім'ї.

…вся ваша сім'я погоджується на усиновлення.

Всі – чоловік, дружина, інші діти – вважають, що прийняти у родину дитину – гарне рішення. Більше того, вони схвильовані в очікуванні цього. Тоді не роздумуйте!

…ви давно знаєте малюка, який наразі потребує всиновлення.

У родині, яку ви давно знали, або можливо яка є для вас родичами, сталося лихо, – не роздумуйте, всиновіть дітей. З рідними і знайомими вони отримають менше травм.

НЕ ВСИНОВЛЮЙТЕ ДИТИНУ, ЯКЩО…

…ви відчуваєте вину.

Ви відвідали дитячий будинок і поспілкувалися там із підопічними, чи знаєте про дитину, яка потребує всиновлення у вашому оточенні, і відчуваєте себе винними в тому, що це дитя в таких умовах, а ви живете гарно.

Вина може бути такою сильною, що пересилить інші сумніви, які цілком раціональні.

…на вас відбувається тиск.

Деякі сім'ї можуть відчувати тиск.

З боку одного з партнерів, друзів чи інших членів родини щодо усиновлення прийомної дитини. Щось на кшталт: "Немає своїх? То он стільки дітей в дитбудинках! Всиновіть!"

Або ж дитина, яку ви приголубили у дитбудинку, попросила взяти себе.

Якщо при цьому внутрішній голос вам говорить, що всиновлення не для вас, то принаймні спробуйте проаналізувати, чому ви так відчуваєте. Не всиновлюйте дитину, щоб порадувати чи задовольнити когось з оточення.

"Он стільки дітей в дитбудинках! Всиновіть!" Фото belchonock/Depositphotos

…у вас проблема безпліддя.

Активна боротьба з безпліддям, а також неповне звикання до неможливості народити дитину можуть бути шкідливими для прийомної дитини. Якщо ви остаточно не прийняли факт безпліддя, не змирилися з ним, – не йдіть на всиновлення!

У такому випадку дитина входить у родину як своєрідна заміна, на неї покладаються певні сподівання, і те, що вона їх не виконає, лише питання часу.

…ваша дитина потребує братика чи сестрички.

Усиновлення не обов'язково хороший спосіб для рідної дитини здобути собі товариша. Знову ж таки, очікування можуть бути не виконані, і дитина відчує, що родина в ній розчарувалася.

…ви хочете зберегти стосунки з партнером.

Не поодинокі випадки, коли жінка вагітніє, щоб зберегти шлюб, однак навіть з народженням дитини сім'я розвалюється. Те саме відбувається і у разі всиновлення.

Поява дитини у родині може відволікти пару від основних питань на якийсь час, але це відволікання не буде тривати вічно.

Зрештою, проблеми, які призвели до невдоволення, повернуться. Несправедливо ставити дитину в таку ситуацію.

Сім'я має всиновити дитину не для задоволення своїх потреб. Фото Syda_Productions/Depositphotos

…у вас синдром порожнього гнізда.

Деякі батьки, особливо мами, хвилюються, що коли всі їхні діти виростуть і поїдуть з дому, то не буде більше заради чого жити.

Такий страх навіть вже має назву – синдром порожнього гнізда.

Деякі навіть хочуть взяти дитину з дитбудинку, щоб не стикатися із "гніздечком", але всиновлення – це не вихід, а ще одна ситуація, коли прийомна сім'я шукає дитину для задоволення своїх потреб, а не навпаки.

Ця дитина також виросте і її доведеться відпустити в доросле життя.

…ви думаєте, що це ваш борг перед суспільством.

Усиновлення – це не просто хороша справа, це велика емоційна та навіть фізична робота по створенню дому для дитини, яка його потребує.

Альтруїзм може спричинити зацікавленість в усиновленні, але цього не вистачить, щоб підтримувати вас як сім'ю. Головною має бути готовність батьків до цієї дитини, як в добрі часи, так і погані.

Реклама:

Головне сьогодні