Рожеві чи сірі? Мережею шириться нова оптична ілюзія про колір кросівок

— 12 жовтня 2017, 11:23

Якого кольору цей кросівок? Сірого із бірюзовими шнурівками чи рожевуватого із білими?

Фото facebook.com

Таке запитання британка Ніколь Култхард опублікувала у групі на Facebook, виклавши фотографію кросівок Vans, яку їй надіслала подруга, йдеться на Metro.

Ніколь переконана, що кросівки рожеві, тож запитала поради у користувачів Facebook.

"Дівчата, що ви бачите? Будь ласка, скажіть, що рожевий і білий", – написала Ніколь.

Ніколь також розповіла, що її подруга купила взуття кілька тижнів тому й надіслала фото своїй мамі. Жінка відповіла, що "блакитний їй личить".

"Моя подруга відповіла мамі, що вони рожеві. Але коли подивилася на фото, також побачила бірюзовий колір. Але ж вона купувала рожеві!" – розповіла Ніколь.

[L]Це далеко не перша суперечка щодо ілюзії кольору – у березні Акійоші Кітаока, професор психології японського університету Рітсумейкан, опублікував світлину полуничного тістечка.

Усі одразу помітили, що на фото зображена полуниця, яка здається, звичного червоного кольору. Але насправді на знімку немає жодного червоного пікселя.

Світлина з полуницею продовжила історію сукні, яка викликала пристрасні суперечки в соцмережах. Одним вона здавалася золотого кольору із білими смужками, а іншим – чорно-синього.

В основу таких оптичних ілюзій покладена та сама властивість – константність сприйняття кольору.

Константність – властивість зорового образу залишатися незмінним при зміні умов сприйняття. Зокрема, це стосується характеристик кольору, коли змінюється рівень освітленості.

Реклама:

Головне сьогодні