Австрійські науковці стверджують, що папуги розумніші, ніж 3-річні діти

— 10 листопада 2017, 15:28

Під час дослідження какаду Гоффіна швидко навчилися підбирати фігурки під отвори складної форми, показавши, що вони розбираються у подібності та симетрії краще, ніж діти у віці 3 років.

Експеримент із папугами науковців Віденського університету. Фото journals.plos.org

У новому експерименті когнітивні біологи з Віденського університету довели, що ці папуги мають просторове мислення, а також інтуїтивне уявлення про подібності та симетрії, повідомляє The Naked Science.

Під час експерименту папугам потрібно було підібрати предмет так, щоб він пройшов в отвір складної форми. Какаду легко впоралися із завданням.

[L]Уміння знаходити відповідність між формою об'єктів потрібне людині щодня – вставити ключ у замкову щілину, вибрати потрібну викрутку. Усі ці дії вимагають навичок, які починають розвиватися у перші роки життя дитини.

Вставити кульку в круглий отвір можуть діти у віці 1 року. На те, щоб розібратися з квадратним отвором і кубиком, потрібно ще 12 місяців.

У віці 3-4 років діти починають повертати предмети і оцінювати їх форму перед тим, як вирішити, до якого отвору вони пасуватимуть.

Щоб довести, що папугам це вдається краще, ніж 3-річним дітлахам, австрійські вчені використовували прозору коробку з несиметричним отвором в одній зі стінок.

Аби отримати ласощі, какаду Гоффіна повинні були підібрати фігурку підходящої форми і вставити її в отвір так, щоб фігурка опинилася в коробці.

Аби отримати ласощі, какаду Гоффіна повинні були підібрати фігурку підходящої форми і вставити її в отвір. Фото journals.plos.org

Папуг попередньо не тренували. Какаду майже відразу знаходили потрібні отвори.

Форми фігур та отворів були досить складними: кулі, піраміди, об'ємні хрестики.

Це доводить, що какаду Гоффіна володіють системою координат, аналогічною тій, яка розвивається у людини на четвертому році життя.

Реклама:

Головне сьогодні