Соціологи: Фанати Гаррі Поттера менш упереджені, ніж їхні однолітки

— 17 листопада 2017, 15:13

Шанувальники Гаррі Поттера може й не мають власних магічних сил, але напевно потішаться тому, що вони – найменш упереджені серед магглів (людей без надзвичайних здібностей).

Фанати Гаррі Поттера. Фото zona3.mx

Дослідження, опубліковане в американському Журналі прикладної соціальної психології, засвідчує, що діти, які читають книжки про юного мага, мають менше стереотипних нав'язаних поглядів та не дискримінують інших людей.

Наукова розробка має назву "Найбільша магія Гаррі Поттера: Подолання упереджень". Вона поєднала три дослідження, які намагалися пояснити, чи впливає читання книжок Джоан Роулінг на ставлення дітей до переселенців, іммігрантів та представників гомосексуальної спільноти.

[L]Американські соціологи довели, що діти, які ототожнюють себе із Гаррі Поттером і не хочуть бути схожими на Воландеморта, мають менше упереджень щодо різних верств суспільства.

Це можна пояснити тим, що у книгах Роулінг про юного чарівника персонажі переходять до "маргінальних груп" – гігантів та маглів. Та й напівкровний Принц сам є свідченням особливого статусу.

Джоан Роулінг в одному з інтерв'ю говорила про те, що означення "напівкровний", "чистокровний", "маггл" створені персонажами, для яких вони мають значення, й показують, наскільки ці герої упереджені, йдеться на The Independent.

Згадки про "чистокровність" також апелюють до ідеології нацизму, що у текстах втілилася в образах Смертежерів та Воландеморта.

Не дарма словами Роулінг говорить Албус Дамблдор: "Ви надто багато ваги надаєте чистоті крові! Ви не можете зрозуміти, що не має значення, хто ким народився – важливіше, ким вирости".

Реклама:

Головне сьогодні