Школяра у Росії винуватять у виправданні нацизму через виступ про німецького солдата

— 20 листопада 2017, 17:40

19 листопада школярі з Нового Уренгоя (Тюменська область, Росія) виступили у Бундестазі Німеччини під час відзначенняв Дня скорботи у пам'ять про жертв воєн і державного насильства.

Микола Десятніченко. Скріншот з відео

Старшокласник Новоуренгойської гімназії № 1 Микола Десятніченко був учасником зустрічі російських та німецьких дітей, йдеться на Meduza.

Школярі з Росії говорили про німецьких солдатів, які загинули чи пропали безвісти під час Другої світової війни.

Микола розповів історію солдата Георга Йоханна Рау, який брав участь у Сталінградській битві на боці вермахту.

У своїй промові школяр згадав про невинно загиблих німецьких солдатів, які не хотіли воювати, і закликав відмовитися від воєн.

Десятниченко говорив, що Рау був одним із 250 тисяч німецьких солдатів, оточених радянською армією у Сталінградському котлі.

Він потрапив у табір для військовополонених, і тільки в 2016-му сім'ї Рау стало відомо, що солдат помер, коли йому виповнився 21 рік.

Школяр зізнався, що історія солдата "зачепила його" і змусила відвідати місце поховання солдатів вермахту у Челябінській області.

"Я побачив могили невинно загиблих людей, серед яких багато хто хотів жити мирно і не хотів воювати, – говорив Десятниченко.

Вони відчували неймовірні труднощі, про які мені розповідав мій прадід – учасник війни, який був важко поранений".

На завершення своєї промови Десятниченко сказав: "Я щиро сподіваюся, що на всій землі запанує здоровий глузд і світ більше ніколи не побачить воєн".

Школяра почали цькувати у соцмережах.

У коментарях до відео виступу, викладеному на YouTube, користувачі ображали учня і писали, що його потрібно "викинути з країни".

Коментатори припускали, що Десятниченко "не зможе більше спокійно жити в Росії", закликали побити його, писали йому особисто та його родичам.

[L]Десятниченко закрив можливість відправляти йому приватні повідомлення у соцмережі "ВКонтакте". Один з його друзів розповів, що зараз хлопець не хоче коментувати скандал.

Депутатка Законодавчих зборів Ямало-Ненецького автономного округу Олена Кукушкіна розповіла, що відправила запити в департамент освіти регіону, прокуратуру і гімназію.

Вона просить провести перевірку промови школяра на наявність в ній ознак виправдання нацизму.

Така стаття в російському Кримінальному кодексі існує з 2014 року.

"Мене цікавлять педагоги, які вклали в його уста ось цю інформацію, де неправильно розставлені акценти. Німецькі солдати не билися, вони напали на нашу країну і окуповували. Якщо ми продовжимо таким чином розставляти акценти, ми дійдемо до того, що самі запропонуємо переглянути підсумки війни. А тоді піде вже мова про цілісність Росії як держави. Не можна ставити знак рівності між гітлерівською Німеччиною і СРСР, який звільнив весь світ від фашизму", – заявила Кукушкіна.

Єкатеринбурзький блогер Сергій Колясніков поскражився на Десятниченка у ФСБ та адміністрацію президента.

За словами Коляснікова, школяр в своєму виступі "реабілітує нацистських злочинців".

Мер Нового Уренгоя заступився за підлітка, закликавши мати здоровий глузд під час оцінки виступу гімназиста.

"Учень поділився своїми відкриттями про те, що не всі німці хотіли воювати, багато хто хотів просто жити мирно. Це ні в якому разі не можна розцінювати як ставлення хлопчика до фашизму. Його мова на прикладі історії цього німецького солдата закликає до мирного існування на всій землі і неприйняття війни, кровопролиття, фашизму, страждань і насильства як таких", – сказав мер Іван Костогриз.

У гімназії, де вчиться підліток, слова про "невинно загиблих" німецьких солдатів також назвали вирваними з контексту.

Вчителька німецької мови Людмила Кононенко заявила, що школяр "ні в якому разі не виправдовував дії фашистів, а прадід Десятниченка сам брав участь у війні".

Реклама:

Головне сьогодні