Сині кити можуть бути шульгами – дослідники

— 22 листопада 2017, 10:05

Заганяючи зграї дрібних риб, щоб поживитися ними, сині кити роблять оберти у воді за годинниковою стрілкою, однак все одно частина з них обертається проти.

Фото GUDKOVANDREY/Depositphotos

Щоб перевірити, чи можуть тварини із масою 150 тонн дійсно бути шульгами, американські науковці провели експеримент, повідомляє The Naked Science.

Науковець Арі Фрідландер та його колеги із Державного університету Орегона дослідили, що для відлову криля сині кити роблять великі кола у воді.

До того ж, якщо вода мілка ­– вони змінюють напрям своїх маневрів та рухаються не за годинниковою стрілкою, а проти. Тобто показують схильність діяти лівою частиною свого тіла.

"Наскільки ми знаємо, це перший відомий приклад, в якому тварина демонструє поведінку то правші, то лівші, залежно від контексту завдання, яке виконується", – пояснив Фрідландер.

[L]Автори закріпили на шкірі 63 китів, які часто з'являлися на узбережжі Каліфорнії, датчики руху.

Так науковці зібрали дані про більш ніж 2800 атаках китів на криля, де вони поверталися на 90 або 180 градусів, або робили повний оберт.

Переважна більшість китів виявилися правшами, однак деякі із учасників дослідження все-таки були більш схильні до лівостороннього обертання.

"Ми думаємо, що ліве "відхилення" виникає через старання китів зберігати зоровий контроль за жертвою за допомогою правого ока", – пояснив Фрідландер.

Реклама:

Головне сьогодні