З початку 2017 року 1100 дітей поскаржилися поліції на насилля з боку батьків

— 9 листопада 2017, 11:12

Від початку 2017 року до поліції звернулося 1100 дітей з повідомленнями про випадки насильства як відносно них, так відносно їхніх близьких.

Фото lucidwaters/Depositphotos

Від фізичного насильства в цьому році постраждало 68 дітей, з них 40 – до 14 років. В 15 випадках діти загинули, повідомляє Нацполіція.

Загалом же в кожній третій родині, звідки надходить повідомлення про насильство, проживають діти.

З кожним таким повідомленням родина стає на облік контролю поліції.

Начальниця Управління ювенальної превенції Нацполіції Лариса Зуб розповіла, що тільки з початку цього року поліцією було складено 1390 адміністративних протоколів за вчинення насильства в сім’ї (ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

[L]За невиконання батькам або особами, що їх заміняють, обов’язків щодо виховання дитини складено 25 486 протоколів (ст.184 КУпАП).

"Найстрашніше, коли батьківська недбалість приводить до летальних випадків. Люди, які мають захищати та опікуватися, катують та знущаються. Але щоб попередити це, сил однієї лише поліції недостатньо. Ми спілкуємося, розповідаємо дітям про їхні права, що вони не повинні замовчувати про свої проблеми", – розповіла Лариса Зуб.

Коли поліцейські виявляють родину, де було вчинено насильство, притягують її до відповідальності. Проте загалом мова йде про невеликі штрафи.

"Якщо дії батьків або, навпаки, бездіяльність, призвели до тяжких наслідків, коли дитина отримала травми чи навіть загинула, вони можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 166 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене цією статтею, – обмеження чи позбавлення волі до 5 років.

Ми будемо виходити з ініціативою про збільшення штрафу, підвищення відповідальності, за неналежне виконання чи злісне невиконання батьківських обов’язків", – відзначила Зуб.

Реклама:

Головне сьогодні