Екоінспекція не бачить жорстокості в тому, що "одомашнені" верблюд і лама живуть на стадіоні

— 11 грудня 2017, 12:15

До кінця тижня верблюд та лама, які лишилися на Тернопільщині після гастролей цирку-шапіто "Грузія", будуть вивезені на місце постійної дислокації.

Таку інформацію озвучила "Українські правді. Життя" Державна екологічна інспекція у Тернопільській області.

7 грудня стало відомо, що мандрівний цирк на Тернопільщині покинув верблюда. Працівники шапіто зібрали речі та поїхали, а тварину просто залишили посеред місцевого стадіону у Хоросткові – нібито на зимування.

Разом з верблюдом також залишили ламу.

Держекоінспекцією у Тернопільській області за участю заступника Хоростківського міського голови 8 грудня було перевірено умови утримання верблюда та лами.

Було встановлено, що рішенням від 24.11.2017 р. №76 Хоростківської міської ради держпідприємству "Молодість" було погоджено розміщення цирку шапіто "Грузія" (ФОП-Тілкавашвілі Манана Романівна) у місті Хоростків на території стадіону.

"Згідно з пояснення в.о. цирку шапіто "Грузія" Тайчук Ганни Дмитрівни верблюд та лама не використовуються у видовищних цілях, а лише в розважальних для верхової їзди дітей та дорослих", – зазначають в інспекції.

"Верблюд та лама в нічний час знаходяться під шатром розміром 7х4 м2, земля застелена сіном. Вдень тварин випускають під наглядом трьох працівників цирку шапіто "Грузія" пастися на стадіоні. Наявний трейлер розмрами 2,2х2,2х12 для перевезення цих тварин", – повідомили УП чиновники.

Верблюд у шатрі розміром 7х4 м2. Отак це виглядає. Фото Олександра Тодорчука

В інспекції посилаються на "Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах", затверджений наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 30.09.2010 р. №429.

"(Там) не встановлені мінімальні норми площ для утримання та розведення диких тварин для верблюда та лами, що дає підстави зробити висновок про те, що ці тварини відносяться до одомашнених, а тому немає підстави вимагати документи, що підтверджують законність набуття диких тварин", – вважають чиновники.

[L]Виходячи з цього "утримання верблюда та лами знаходиться поза компетенцією Держекоінспекції".

В інспекції також зазначають, що "фактів жорстокого поводження з тваринами, встановлених законом "Про захист тварин від жорстокого поводження", не встановлено".

"Згідно із поясненнями в.о. цирку шапіто "Грузія" до кінця тижня заплановано вивезення згаданих тварин на місце постійної дислокації на територію Чернівецької області", – запевнили наглядачі.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні