Астероїд-прибулець з іншої Сонячної системи має "металеве пальто" – астрономи

— 19 грудня 2017, 14:08

Нещодавно відкритий астрономами міжзоряний астероїд Оумуамуа, виявляється, "одягнений у пальто" з органічних матеріалів, що не дають йому танути.

Оумуамуа. Фото dailygalaxy.com

Враховуючи дивну траєкторію руху астероїда, що на вигляд схожий на величезну сигару, науковці зробили висновок, що він походить із іншої планетарної системи, цитує AFP Yahoo.com.

Астрономи давно припускали, що міжзоряні об'єкти можуть виглядати як маленькі, схожі на комети, льодові космічні тіла.

Оумуамуа досі не відкинула "хвоста" як у комети, із розплавленого льоду й пилу, коли наблизилася до сонця у вересні цього року.

Це може підтверджувати, що у відкритого міжзоряного об'єкта немає льоду на поверхні, тож він належить до родини астероїдів, що складаються в основному із металів та гірських порід.

Шлях Оумуамуа. Фото skyandtelescope.com

Крім того, астрономи не заперечують "кометниу природу" Оумуамуа, оскільки спектроскопічні дослідження показали, що об'єкт має півметрове покриття із органічних металів, яке могло захистити його водно-льодову структуру від випаровування під час наближення до Сонця.

Дотепер фахівці не знають, звідки походить "інопланетний об'єкт", однак припускають, що він міг подорожувати у космічному просторі роками, доки не досяг нашої Сонячної системи із запаморочливою швидкістю 95 000 кілометрів на годину.

Сигналів Оумуамуа не подає. Її уперше помітили біля орбіти Меркурія.

[L]Один із дослідників Оумуамуа, науковець із Королівського університету Белфасту Алан Фіцсіммонс розповів, що "пальто", яким вкритий об'єкт, складається із з вуглецевих сполук, сформованих із льодових та вуглецевих матеріалів, поширених у "рідній" для нього планетній системі.

"Важко зрозуміти, що це може бути – ймовірно, щось між вугільним пилом та графітом (як в олівці)", – пояснив Фіцсіммонс.

Нагадаємо, наприкінці жовтня астрономи помітили унікальний астероїд Оумуамуа.

Оумуамуа з гавайської мови перекладається як "посланець, що першим прибув здалеку", "інформатор".

За даними вчених, астероїд має кам’яну поверхню, червонуватий відтінок та продовгувату форму.

Його довжина близько 400 метрів, а ширина майже у 10 разів більша.

Також відомо, що Оумуамуа обертається навколо своєї осі кожні 7,3 години.

Реклама:

Головне сьогодні