Шахістка Музичук втратить титули, але не гратиме на чемпіонаті у Саудівській Аравії

— 26 грудня 2017, 12:48

26 грудня у Саудівській Аравії розпочинається Чемпіонат світу із шахів, однак українка Анна Музичук участі в ньому не братиме.

"Я втрачу два титули світових чемпіонатів – один за одним. Усе просто тому, що я вирішила не їхати у Саудівську Аравію. Не грати за чиїмись правилами, не носити абайю, не ходити по вулицях у супроводі й не почуватися вторинною істотою", – написала Музичук у Facebook.

Рік тому я виграла обидва титули й почувалася найщасливішою людиною у шаховому світі, але цьогоріч я почуваюся дуже погано. Я готова стояти за свої принципи й пропустити подію, на якій за 5 днів могла б отримати більше, ніж на десятках змагань разом, – додала Музичук.

[L]Мене дійсно дошкулює і засмучує те, що насправді всім байдуже. Це справді гірке відчуття, яке однак не змінить моєї думки та моїх принципів. Те саме можу сказати про мою сестру Марію – я рада, що вона поділяє мою думку. І так, для тих кому не байдуже – ми ще повернемося".

Чемпіонат світу з шахів у Саудівській Аравії триватиме до 30 грудня.

Про свої наміри відмовитися від участі у змаганні через вимоги носити спеціальний одяг та ходити у супроводі Анна Музичук уперше заявила у листопаді.

Пізніше стало відомо, що за сприяння Міжнародної шахової федерації жінкам-шахісткам дозволили не одягати на чемпіонат світу хіджаб.

Однак українська чемпіонка Анна Музичук вирішила відстояти свою позицію.

Узимку 2017 року сестра Анни, Марія Музичук відмовилась їхати на чемпіонат світу до Ірану.

На думку шахістки, Іран не підходить для таких престижних змагань:

"Це неправильно, що ті шахістки, які відмовляються їхати до Ірану і носити хіджаб, просто ні за що втрачають право грати на чемпіонаті світу", – пояснювала свою позицію Марія.

Реклама:

Головне сьогодні