Міноборони пропонує замінити у пайках для військових м'ясо на кефір

— 4 грудня 2017, 11:50

Міноборони пропонує змінити норми затвердження продуктів харчування військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань.

Відповідний проект постанови Кабміну міністерство внесло на розгляд урядового комітету 30 листопада, передають 4 грудня "Наші гроші".

Фото: Аргументы и факты

В проекті постанови Міноборони пропонує дозволити йому, МВС та СБУ проводити заміну одних продуктів іншими у межах вартості норм харчування та харчової цінності продуктів.

Урядові експерти вказали, що згадана спеціальна заміна передбачає заміну м’яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на "молоко сухе, суху простоквашу та кисломолочні продукти" у співвідношення 1:0,7.

Скріншот з висновку урядових експертів, що є у розпорядженні “Наших грошей”

Але це не передбачено нормами, що діють в ЗСУ. Втім, при узгодженні позицій жодне міністерство не висунуло зауважень до ініціатив Міноборони.

У висновку урядових експертів за підписом директора Департаменту з питань безпеки Павла Пригунова, ініціативи Міноборони назвали "недостатньо дієвими" і такими, що можуть призвести до зниження калорійності та збалансованості норм харчування (весь текст тут).

Експерти також вказують, що застосування такої заміни може підірвати моральний дух в армії та створити напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО, та вплинути на калорійність харчування.

Дію постанови планують розповсюдити на військових, які беруть участь у міжнародних навчаннях, в тому числі під час інструктажу іноземних спеціалістів, а також у пунктах постійної дислокації, в навчальних центрах, на полігонах та на території проведення антитерористичної операції.

Експерти також вказали, що в розділ №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, який Міноборони хоче розповсюдити на ЗСУ, "спеціальна заміна" призначена для екіпажів суден та кораблів, які несуть службу за межами України, а також для екіпажів підводних човнів. Ці норми розроблені з урахуванням специфіки військово-морського флоту.

Також експерти вважають, що "деякі положення проекту недостатні для розуміння та неясно викладені, допускають подвійне прочитання".

Експерти порадили для поліпшення харчування учасників навчань з іноземцями розробити окрему спеціальну заміну для цієї категорії військовослужбовців.

Урядовому комітету запропонували після розгляду повернути проект постанови на доопрацювання Міноборони.

Реклама:

Головне сьогодні