У держбюджеті-2018 Рада зрізала фінансування суспільного на 50%

— 8 грудня 2017, 12:46

У законі про держбюджет на 2018 рік, який Рада ухвалила в четвер ввечері в другому читанні, фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) зменшили майже наполовину порівняно з 2017 роком.

Про це очільник НСТУ Зураб Аласанія написав на своїй сторінці у Facebook.

"Фінансова атака на НСТУ закінчилась прийняттям бюджету України на 2018 рік, де фінансування НСТУ зрізано вполовину проти законного", – написав Аласанія.

У доповненнях до затвердженої версії документу є дві суми - 990 і 777 мільйонів гривень на фінансову підтримку НСТУ. Це або на 35%, або на 50% менше, ніж очікувала телерадіокомпанія.

Як повідомив "Українській правді" член парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк, ухвалений бюджет передбачає не 777, які планувались з початку, а 990 мільйонів гривень, саме за таку цифру проголосувала Рада у четвер. Він визнав, що і цієї суми замало для ТРК.

Втім, Аласанія це заперечує: "Не ведіться на 990 млн, які нібито передбачені в бюджеті для Національної телерадіокомпаниї України. Передбачені 777. Як на них вижити - картинка нижче, вона прозоро пояснює, що ніяк. Про розвиток чи то реформування - навіть не йдеться"

Для збільшення клікніть на картинку. Джерело: Facebook медіаексперта Ігоря Розкладая

[L]У законі на фінансову підтримку НСТУ заклали 776 мільйонів гривень.

Це вдвічі менше, ніж передбачає Закон "Про суспільне телебачення та радіомовлення України".

Стаття 14 закону передбачає, що держава фінансуватиме НСТУ у розмірі не менше 0,2% видатків загального фонду Держбюджету за попередній рік.

Таким чином, у 2018 році ця сума мала скласти 1 мільярд 534 мільйони гривень.

Реклама:

Головне сьогодні