Ваш кіт правша чи шульга? Науковці з Ірландії знають, як це визначити

— 23 січня 2018, 13:01

Ірландські дослідники з Університету Белфаста переконують, що більшість одомашнених котів мають "головну" лапу – ліву чи праву.

Фото tankist276/Depositphotos

За даними науковців, близько 70% котів певною лапою хапаються за їжу, роблять перший крок угору, спускаються вниз та лежать на її боці.

Це дозволило вченим стверджувати, що коти є шульги та правші. Результати розробки вони опублікували у виданні Science Direct.

[L]У тримісячному дослідженні науковців Університету Белфаста взяли участь 44 коти, які живуть із господарями у домашніх умовах.

Дім, а не лабораторію науковці обрали умисно – щоби оточення тварини не було для неї стресом та не впливало на результати експерименту.

Вік піддослідних тварин – до 17 років. Із 44 учасників 20 – самки, 24 – самці.

Під час експерименту власники тварин мали дуже ретельно спостерігати за своїми домашніми улюбленцями.

Під час експерименту із контейнером для їжі. Фото sciencedirect.com

Їм потрібно було фіксувати такі дані: якою лапою кіт тягнеться по їжу в контейнер, де влазить лише одна лапа, як перший раз ступає на вищу поверхню, починає спускатися звідкись та на якому боці лежить.

Щоб бути достовірними у підрахунках, науковці попросили власників тварин зафіксувати не менше 50 випадків поведінки котів.

За результатами, 73% тварин хапалися тою самою лапою за їжу; 70% робили перший крок по поверхні вниз, 66% – ступали на підвищення.

Чорні стовпчики - ліва активна лапа, білі - права, зелені - то одна, то інша. Перший блок - їжа, другий - лежання на боці, третій - сходження вниз, четвертий - підйом угору. Графік sciencedirect.com.

Показник із боком, на якому зазвичай лежали тварини, був не таким інформативним для дослідження – ту саму частину коти обирали лише у чверті випадків.

Дослідження також показало, що вибір "головної" лапи пов’язаний зі статтю кота – більшість самок виявилися правшами, а самців – шульгами відповідно.

Такий висновок доповнюють тим, що ліволапі коти (самці) менше стресують та більш агресивно поводяться. Вони використовують праву півкулю мозку, а отже більш явно реагують на подразники.

Раніше науковці припускали, що сині кити можуть бути шульгами.

Реклама:

Головне сьогодні