Як мурахи можуть "лікувати" травмованих товаришів після нападів. ВІДЕО

— 14 лютого 2018, 13:41

Науковці, які досліджують мурах виду African Matabele помітили, що після нападу термітів ці соціальні комахи повертаються за пораненими, а також "заліковують" їхні рани.

У відео, яким поділилися науковці Вюрцбурзького університету (Німеччина), видно, що мурахи чистять рани пошкодженій комасі, йдеться на The Guardian.

Вони навіть припускають, що мурахи не просто проводять дезінфекцію, а й "заліковують" ураження.

За три роки польових досліджень у лісах Національного парку Комое на північному сході Кот-д'Івуару, дослідники спостерігали за близько 200 нападами термітів на мурах.

Мурахи African Matabele. Фото pinterest.com

На думку науковців згадані випадки – прояви запрограмованої поведінки мурах на те, щоби зменшити кількість смертей у колонії.

Річ у тім, що поранені комахи мають отримати "лікування" протягом 24 годин, інакше 80% із травмованих ризикують померти.

Поранені мурахи повідомляють "побратимам", що потребують лікування за допомогою феромонів. Коли інші приходять на допомогу, травмована комаха чіпляється за них лапами – так легше транспортувати.

"Те, що ми показали – цілеспрямоване лікування поранення", – пояснив важливість відео учений Вюрцбурзького університету Ерік Франк.

[L]За його словами, науковці спостерігають різні прояви догляду тварин одна за одною, проте на прикладі мурах це ніколи не було науково вивчено.

Мурахи African Matabele за розміром сягають близько 2 сантиметрів. Вони – улюблений сніданок, обід та вечеря для термітів і часто потерпають від нападів цих комах.

Аби уникнути нападів термітів, мурахи обходять колонії своїх пожирачів та посилають "розвідника", який визначає, чи немає поблизу головного ворога, аналізуючи довколишню рослинність.

Коли "розвідник" повертається до поселення, мурахи готують "військо" із близько 600 особин, яке прямує по їжу до перевіреного місця.

Такі набіги часто завершуються втратами, тому що напади термітів неминучі – зазвичай у сутичках близько третини комах втрачають кінцівки.

Реклама:

Головне сьогодні