Активістку Маршу жінок судять через "наругу над Нацдружинами"

— 13 березня 2018, 11:45

Голову громадської організації "Інсайт" Олену Шевченко судять за банер з символікою Нацдружин, який учасники акції використали за Марші жінок 8 березня.

Про це йдеться в заяві організації.

"Інсайт" розповідає, що банер з жінкою, яку проколює символіка Національних дружин, обурив противників Маршу жінок.

Протокол склали через використання цього банеру на марші

На Олену Шевченко склали протокол про адмінпорушення за ч.1 ст.185-1 КУпАП (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій).

"Під час складання протоколу працівники поліції зазначили, що до них зверталися громадяни, яких обурив банер, який тримали учасники акції, з зображенням оголеної жінки з встромленим у неї логотипом Національних дружин. На думку цих громадян, зображення є наругою над цим угрупуванням", – йдеться у заяві.

12 березня відбулося перше судове засідання у справі за статтею 185-1 КУпАП з додаванням матеріалів про "наругу над державними символами". Шевченко загрожує штраф.

ГО "Інсайт" наполягає, що в плакаті використаний логотип Національних дружин, тому жодної наруги над державними символами там немає.

Організатори маршу зазначають, що не цензурують плакати та банери вуличних акцій, і сумніваються у правомірності дій поліції з "вилучення банеру" та чекають на оцінку роботи поліції від прокуратури України.

Судове засідання не минуло спокійно. Олена Шевченко повідомила, що у суд прийшли "близько 20 осіб "небайдужих громадян" з нацвоналістичними символами та нашивками. Деякі були з палками, інші з балончиками".

За словами правозахисниці, ці люди намагалися прорватися до неї.

"Молодики дзвонили своїм, які збиралися під будівлею суду. Суддя порекомендував не виходити з приміщення суду. Засідання після надання моїх пояснень було перенесено. Ми прийняли рішення викликати приватну охорону і відходили через інший вихід", – написала Шевченко.

Плакат, через який судять Олену Шевченко, намалювала художниця під іменем Дана Рвана.

Вона пояснює, що плакат реагує на те, що з 2011 року Україна не може ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка зменшила б кількість домашнього насильства.

Плакат також про лобіювання церквою не-прийняття цієї конвенції, соцільні утиски, які роблять життя жінок в Україні ще нестерпнішим, про постійно розмови про заборону абортів, праворадикальне насилля, яка виникає під час розмов про гендерну рівень, права жінок та ЛГБТ.

Художниця пояснила, що на плакаті зображений не тризуб, а саме позначення Нацдружин.

Наступне судове засідання у справі відбудеться 15 березня.

Реклама:

Головне сьогодні