Як характер людини впливає на залежність від соцмереж? Пояснюють науковці

— 14 березня 2018, 17:08

Що спричиняє залежність від соціальних мереж? Чи існують риси характеру, які можуть стати передумовою до її виникнення?

Фото: artursfoto1 /Depositphotos

Учені із Бінгемтонського університету вирішили вивчити це питання і з'ясували, що існують три якості особистості, тісно пов’язані із залежністю від соціальних мереж, пише Medical Xpress.

Серед таких якостей – невротизм, сумлінність і поступливість. Окремо одна від одної вони ці риси можуть не впливати на залежність від соцмереж. Але у поєднанні – призводити до негативних наслідків.

На перших погляд, невротизм, який характеризується такими негативними емоціями, як стрес і тривога, збільшує ймовірність розвитку залежності від соціальних мереж. У той же час сумлінність, тобто прагнення досягати певних цілей, зменшує таку імовірність.

Проте насправді, невротизм зазвичай зменшує прояви сумлінності. Тому людина, якій притаманні обидві риси характеру, може бути схильною до залежності від соцмереж.

Цікаво також, що поступливість, яка зазвичай знижує ризик виникнення залежності від соцмереж, у поєднанні із добросовісністю підвищує його.

Доцент інформаційних систем в Бінгемтонському університеті Ісаак Вагефі пояснив це як "свідому залежність".

Наприклад, лояльна і дружня людина може частіше за інших користуватися соціальними мережами, оскільки таким чином мають на меті покращити відносини з іншими людьми.

[L]У цьому випадку людина свідомо і цілеспрямовано стає залежною від соціальних мереж.

Ісаак Вагефі сподівається, що результати цього дослідження допоможуть використовувати цілісний підхід у вивченні цього роду залежності:

"Замість того, щоб просто зосереджуватися на одній рисі характеру, це дозволяє вам дивитися на всебічний профіль особистості", – додає він.

Реклама:

Головне сьогодні