"Гуманна в'язниця". Як у Гренландії будують виправну установу, схожу на курорт

— 19 березня 2018, 15:58

З цього місця відкривається панорамний вид на затоки та засніжені гори. Може здатися, що це курорт. Але насправді – в'язниця, яку добудовуюють у Нууку, столиці Гренландії.

Фото: CNN

Пенітенціарна установа Ny Anstalt відкриється у 2019 році. Це буде "гуманна в'язниця", спрямована на ресоціалізацію, а не на покарання, повідомляє СNN.

Експерти філософії "гуманної в'язниці" вважають, що у пенітенціарних установах, де створені умови для нормальної життя, правопорушники мають більше шансів на успішну реінтеграцію в суспільство та більш низькі показники рецидиву.

Фото: СNN

Автори проекту стверджують, що така в'язниця може допомогти усунути глибоко вкорінені соціальні проблеми Гренландії.

У пенітенціарній установі будуть тренажерний зал, скалодром, бігові доріжки, футбольне поле, бібліотека, музична студія, невелика лікарня, стоматологічна клініка та Дім Сім'ї, де ув'язнені зможуть переночувати зі своїми рідними.

Фото: CNN

Провідний архітектор проекту Ny Anstalt Томас Руус Крістенсен говорить, що по суті це "невелике село з житловими кварталами, робочими місцями, бібліотекою, центром здоров'я та церквою".

У виправному центрі загальною площею 8 тисяч квадратних метрів, буде 76 камер, 40 з яких будуть максимального рівня безпеки, і ще 36 – "відкритими".

Ув'язнені, які здобудуть привілеї, отримають змогу їздити в Нуук на роботу і вночі повертатися до установи.

Фото: СNN

[L]"Втекти з цієї в'язниці не можна, бо вона оточена великою стіною, але подивившись на види за вікном, ви можете втекти подумки – і це важливо", - говорить Крістенсен.

Працівникам цієї пенітенціарної установи не потрібно буде носити із собою зброю. На думку Крістенсена, це дозволить їм розвивати хороші стосунки з в'язнями, що є важливою складовою реабілітації.

Директорка Служби тюремних установ і пробації Гренландії Ная Натанієлсен переконана: щоб запобігти майбутній злочинності, треба сприяти змінам у кожній людині.

"Тому гуманний дизайн у цьому випадку має сенс", – додає вона.

Реклама:

Головне сьогодні