Більше не "на все життя": вчені випадково знайшли спосіб безслідного видалення тату

— 9 березня 2018, 11:00

Люди часто задумуються над тим, аби зробити татуювання. Чи то щоб закарбувати момент, чи щоб "бути в тренді".

Багатьох від цього вчинку зупиняє той факт, що потім тату буде важко видалити – метод лазерної хірургії є дорогим, трудомістким і часто дає далекий від ідеального результат.

І от нещодавно французькі імунологи випадково знайшли метод, який допоможе безслідно видаляти татуювання, й описали його у науковому виданні The Journal of Experimental Medicine.

Багатьох від нанесення тату зупиняє те, що потім його буде важко видалити. Фото derepente/Depositphotos

Першочергово дослідження проводилося щодо знешкодження бактерії дифтерії на потомстві генетично модифікованих мишей.

В ході експериментів піддослідним у хвости вводили заражені клітини забарвлені спеціальними флуоресцентними чорнилами та вивчали ці ділянки під мікроскопом.

[L]Вчені дійшли висновку, що коли забарвлені клітини гинуть, то вивільняють фарбу, яку зберігали до цього.

При цьому частинки пігменту є досить великими і не здатні проникати безпосередньо у лімфатичні судини, які є фільтрувальним комплексом організму.

Однак фарба потрапляє до інших клітин – макрофагів (клітин імунної системи, які ідентифікують і поглинають сміття, мікроби та інші сторонні тіла) – і таким чином "застрягає" у шкірі.

Саме це, на думку імунологів, і робить татуювання такими стійкими.

Провідна авторка дослідження Сандрін Генрі з Французького національного інституту здоров'я та медичних досліджень пояснює, що "якщо тимчасово загальмувати функції макрофагів шкіри, то фрагменти частинок пігменту не будуть поглинатися макрофагами, а почнуть поступово "стікати" по лімфатичних судинах, що забезпечить абсолютно безслідне видалення татуювань".

Вона та її колеги надалі планують об'єднатися з дерматологами та розробити метод, який дозволить доставляти генетичні "інструкції" до імунних клітин.

Це дослідження може бути особливо корисним для видалення маленьких татуювань. Фото lena_vl/Depositphotos

Імунолог з Університетського коледжу Лондона Саймон Йона переконаний, що у поєднанні зі звичайними підходами, зокрема лазером, це дослідження справді забезпечить краще видалення небажаних татуювань.

"Це може бути особливо корисним для видалення маленьких татуювань у чітко визначеному місці", – цитує вченого Scientific American.

Реклама:

Головне сьогодні