16-річна винахідниця зі Львова отримала дві нагороди на конкурсі в США

— 23 травня 2018, 12:43

16-річна школярка зі Львова Соломія Леньо отримала дві нагороди в одному із найпрестижніших міжнародних конкурсів для підлітків-винахідників Intel ISEF у США.

Дівчина вчиться у Львівському НВК "Школа І ступеня – гімназія".

Школярка поїхала на конкурс у складі української команди школярів-науковців, які загалом вибороли 5 нагород

Школярка поїхала на конкурс у складі української команди школярів-науковців, які загалом вибороли 5 нагород.

Як розповіла ZAXID.NET Соломія, на конкурсі вона представила свій винахід, що називається "Нейромережева система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи".

"Це модель штучного інтелекту, яка аналізує електрокардіограму, і на основі цього аналізу ставить пацієнту діагноз при захворюванні.

Так програма полегшує роботу медиків, бо вони отримують готовий аналіз, і їм залишається перевірити його. Ця розробка буде корисною для нерозвинених країн, де медицина перебуває на дуже низькому рівні", – розповіла школярка.

Дівчина отримала дві нагороди у категорії Translational Medical Science: від Української малої академії наук під егідою ЮНЕСКО і від короля Саудівської Аравії Абдулазіза аль Сауда та його фонду Mawhiba's.

ороль подарував мені медаль і сприяння при вступі. Тобто якщо я буду вступати в якийсь всесвітньовідомий університет, то він буде допомагати мені отримати грант на навчання там", – додала Леньо.

фото Дениса Білка

Дівчина уже визначилась з університетом, де хоче навчатись – подаватиме документи на факультет комп’ютерних наук Українського католицького університету.

Під час конкурсу Соломія Леньо отримала кілька порад від фахівців щодо вдосконалення свого винаходу, тому найближчим часом його доопрацьовуватиме.

У подальшому вона планує перевести свою розробку у мобільний додаток, за допомогою якого пацієнт або лікар в екстремальних умовах зможе отримати швидкий аналіз електрокардіограми.

На цьому ж конкурсі випускник Чернівецької гімназії №5 Артур Качур одержав стипендію на навчання в університеті Арізони у 2018-2019 навчальному році.

Фото: Промінь

Все завдяки науковій роботі PHYS062 – Highly Efficient Low Power Nuclear Jet Engine, повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради.

Міжнародний конкурс Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) вважається одним з найпрестижніших міжнародних заходів для підлітків-науковців від 13 років до 18 років, і щорічно збирає більше 1500 учасників з більш ніж 70 країн світу.

Мета конкурсу – виявити талановитих молодих учених, а в подальшому допомогти їм у розвитку досліджень. Конкурс щорічно проходить у трьох містах США: Лос-Анджелесі, Фініксі та Пітсбурзі.

Соломія Леньо та решта учасників української команди отримали нагороди Special Awards. Це нагороди від спонсорів та університетів.

Реклама:

Головне сьогодні