ONUKA: "Нам потрібно подумати, як саме ми будемо виживати у цьому смітті"

24 вересня вийшов новий кліп ONUKA. Відео зняв Алан Бадоєв на одному з київських звалищ.

Разом з цим гурт запустив нову ініціативу, що отримала назву ECOSTRUM.

Таким чином співачка та організація "Україна без сміття" намагаються привернути увагу суспільства до проблем сортування сміття в Україні.

Репортаж з презентації кліпа дивіться на Tabloid, а "Українській правді. Життя" Ната Жижченко, лідерка ONUKA, детальніше пояснює ініціативу.

Проблема сміття – найактуальніша проблема людства, або принаймні одна з них.

Є таке прислів'я: "І у калюжі можна втопитися". Так саме і з нами: мені здається, зараз у нашої планети є перспектива захлинутися у смітті.

Чого вартий лише прецедент зі сміттєвим островом в океані, який нещодавно обговорювали ЗМІ. Вчені вирішили розрахувати, скільки за площею займає сміттєва пляма. Результат вразив усіх: виявилось, що він у 12 разів перевищує усі попередні розрахунки.

Сміття в океані – реально окремий плавучий континент, і це просто жахливо.

А побувавши на смітнику в Україні і дізнавшись, що площа всіх смітників у нашій країні більша, ніж площа Австрії, наприклад, подивившись на те, які землі зайняті цим сміттям, реально можна заплакати.

Тема сортування сміття цікавить мене досить давно, вже кілька років. Тому я добре знаю про те, що ця система в Україні ще й досі взагалі не налаштована. Худо-бідно вона працює, але на жаль, поки що це не зовсім складовий механізм.

Навіть мешканці надсучасних житлових комплексів, і ніби ж із європейським підходом до життя, часто стикаються з проблемою вивозу сміття.

Більшість людей в Україні не те що нічого не знають про сортування сміття, вони навіть не замислюються над тим, що викидають, в якому вигляді та де. Ця культура у нас відсутня абсолютно.

Більшість людей в Україні навіть не замислюються над тим, що викидають, в якому вигляді та де

Кожного разу, коли я починаю сортувати сміття, то стикаюся з тими ж проблемами, що і більшість людей.

По-перше, ніхто не знає, які саме матеріали куди і як відсортовувати так, щоб усе було зроблено вірно.

По-друге, ніде немає інформації, куди відвозити потім таке сміття, або де саме замовити машину, яка може його у тебе забрати?

Проблема у тому, що цієї інформації немає у вільному доступі, її ніхто не розповсюджує.

Мабуть, існують якісь певні міфи про сотрування або кілька людей, які щось про це знають і можуть дати корисну пораду.

Але на пошук цієї інформації та волонтерів, які займаються вирішенням подібних проблем, потрібно витрачати час, якого у сучасному ритмі в людей часто просто немає.

Площа всіх смітників у нашій країні більша, ніж площа Австрії

Щоб привернути увагу суспільства до проблем сортування сміття в Україні ми зняли відео на композицію STRUM на смітнику.

Ідею запропонував Алан Бадоєв. Ця локація вже давно була у нього в голові, але жоден з артистів не міг собі дозволити зняти кліп у смітті.

У нашому випадку, як і завжди з альбомом МOZAЇKA, все склалося. Коли я почула про локацію, то відразу сказала, що це моє.

Проблема сміття, проблема екології у світі і в Україні – усе співпало ніби великий пазл.

Я знаю, наскільки ця проблема розповсюджена в країнах Європи і наскільки в нашій країні до неї просто не доходять руки. Політика, війна, вибори – є багато інших моментів, які постійно стають на шляху людини до свідомого споживання.

Майже ніхто з популярних артистів не говорить про екологію у своєму відео, або у піснях. Хтось має стати першим.

Ми зняли відео на композицію STRUM на смітнику

На початку зйомок ми всі отримали шок від того, наскільки об’ємним та некерованим є звалище. Це величезне поле без жодного фрагментування сміття.

Наприклад, там можна побачити спресовані пляшки. Тобто навіть відсортоване та спресованное сміття, кинуте у звичайний бак, у кінці шляху потрапляє сюди та також стає частиною цього величезного хаотичного життя.

У ньому – свій мікрокосмос, свої тварини, собаки, чайки та транспорт. Це дійсно своєрідний паралельний всесвіт або антиутопія, постапокаліптична реальність, що в одну мить може стати реальністю.

[L]Я намагаюся, через свою творчість, примусити людей замислитись над проблемою, підхопити ініціативу та понести далі.

Для цього, разом із "Україна без сміття", ми започаткували акцію ECOSTRUM, мета якої створити новий емоційний та інформаційний пласт.

Люди в Україні обов'язково мають сортувати сміття. Ми прагнемо бути частиною цивілізованого світу, але це неможливо без таких елементарних речей.

Звичайно, для того, щоб впровадити сортування сміття у повсякденне життя, потрібно ще дуже багато дій, але ми повинні хоча би почати просвітницьку діяльність.

Приєднатися до ECOSTRUM просто – достатньо подивитись чи поширити відео. Кожен показ – не лише ще один привід замислитись над проблемою загалом, але й пряма допомога сміттєсортувальним станціям "Україна без сміття".

Всі кошти від монетизації цього відео підуть на забезпечення їхньої життєдіяльності.

Цього року ми з Євгеном Філатовим були в Арктиці. Там, на абсолютно безлюдних островах за межами Шпіцбергену, в архіпелазі, де навіть не має тварин, ми бачили пластикові пляшки, що були пришвартовані до берегів. Тієї митті нам стало реально страшно за майбутнє нашої планети.

Як би панічно це не звучало, але це правда, і всім нам потрібно вже сьогодні думати про те, як саме ми будемо виживати у цьому смітті.

Дізнатися більше про ECOSTRUM

З чого почати сортування

Ната Жижченко, лідерка ONUKA, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні