Як заборона лупцювати дітей впливає на їхню поведінку – дослідження

— 17 жовтня 2018, 16:00

У країнах, де тілесне покарання заборонене, молоді люди, особливо дівчата, рідше вступають у сутички.

Фото monkeybusiness / Depositphotos

На це вказує дослідження команди вчених із Канади, США та Ізраїлю, яке доводить, що покарання дітей ляпасами може нашкодити, пише The Guardian.

Упродовж 9 років науковці проводили опитування в школах 88 країн.

Більш ніж 400 тисяч підлітків та юнаків віком 11-25 років запитали про те, як часто вони втручалися в будь-які бійки з іншими.

Потім команда розглянула, чи заборонені тілесні покарання у тій чи іншій країні, і якщо так, то чи заборона поширювалася лише на школи, чи й домашнє виховання також.

Дослідники виявили, що хлопчики більш ніж втричі частіше б'ються, ніж дівчата, – більше 4 разів на рік.

Та при цьому у країнах, де тілесні покарання повністю заборонені, такі часті сутички виявилися на 31% менш поширені серед хлопчиків та на 58% – серед дівчат віком 13 років.

Коли ж вчені взяли до уваги такі фактори, як економічний рівень країн, показники кількості убивств, заборону на смертну кару, стало відомо, що заборона тілесного покарання впливає лише на поведінку дівчат.

[L]Незважаючи на такі результати, дослідники не впевнені, що заборона тілесного покарання однозначно призведе до кращої поведінки.

"Я не можу стверджувати, що у країні, яка вирішить заборонити тілесні покарання, завтра буде спостерігатися тенденція зменшення насильства серед молоді", – каже співавтор дослідження з Канадського університету Макгілла Франк Ельгар.

Утім, професорка з розвитку людського потенціалу та сімейних наук з Техаського університету Остіна Елізабет Гершонф переконана, що агресія – один із найсильніших факторів, що впливає на дитину.

На її думку, коли дитину б'ють – це приклад застосування агресії до інших людей, і діти цьому навчаються.

"Це також пов'язане із виникненням проблем з психічним здоров'ям, таких як депресія та тривога", – переконана професорка.

Реклама:

Головне сьогодні