П'ять дивовижних речей, які можуть робити бджоли

— 12 лютого 2019, 11:45

Мозок бджіл крихітний і складається із сукупності нервових клітин та волокон, однак побудований так, що вони можуть вирішувати складні життєві питання.

Вони будують фізично та геометрично ефективне житло, здатні вчитися та ефективно комунікувати між собою.

Фото Irochka/Depositphotos

Що ще вміють ці дивовижні комахи – розповів редактор розділу "Наука" The Guardian Ян Такер.

Додавати та віднімати

Минулого тижня австралійські вчені заявили, що медоносні бджоли (Apis mellifera) можуть навчитися додавати та віднімати. Експеримент провели на чотирнадцяти комахах.

Їх запустили в лабіринт і змушували виконувати різні вправи, які зводилися до математичних дій. Правильні відповіді комахи давали 64-72% випадків.

"Звісно, це не те, що може зробити сама по собі будь-яка бджола, але цих комах можна навчити", - каже співавтор дослідження Адріан Даєр.

Вирішувати завдання

У 2017 році дослідники з Лондонського університету королеви Марії заявили, що бджоли можуть навчитися отримувати винагороду за свої дії, а потім показувати іншим що робити, щоб також здобути заохочення.

Одні бджоли навчали інших котити маленький м'яч до потрібного місця.

Завдяки командній роботі частині з них навіть вдалося знайти ефективніші рішення поставлених задач.

Давати вказівки

Карл фон Фріш був удостоєний Нобелівської премії 1973 року за розшифровку "танцю бджіл", рухів, які виконують комахи, щоб сповістити решту бджіл про координати та відстань до джерела пилку.

Фото Markus6318/Depositphotos

Повертаючись до вулика, бджола створює особливі вібрації, які й передають інформацію про розташування їжі по відношенню до положення сонця.

Розуміння нуля

Медоносні бджоли розуміють, що таке нуль.

Вони стали першим видом таких комах, про які дізналися вчені.

Дослідники з Університету RMIT в Мельбурні торік довели, що бджоли розуміють нуль як кількість, але їм незрозуміло, де у них взявся це математичне поняття.

Спільне прийняття рішень

У бджіл, виявляється, розвинуте відчуття демократії.

Коли, скажімо, 10 тисяч бджіл шукають місце для нового будинку, 300 старих бджіл утворюють "сенат" і відлітають шукати варіанти.

Вони використовують вищезгаданий танець, щоб розповісти про потенційні місця, а кількість повторень свідчить про якість місця.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні