“Занадто токсичні”: іспанська школа вилучила з бібліотеки 200 книжок через сексистські історії

— 15 квітня 2019, 17:02

Ми зростали серед сексизму та гендерних стереотипів.

Книжки вчили нас, що дівчатка мають допомагати мамі та гратись ляльками, а хлопчики – грати у футбол та забивати цвяхи.

Сексизм, особливо в контексті виховання дітей – популярна причина фейсбук-холіварів.

Але іспанці вирішили не просто розмовляти, а діяти.

Школа в Барселоні вирішила вилучити 200 книжок з дитячої бібліотеки, щоб запобігти розповсюдженню сексистських стереотипів, пише El Pais.

Фото:yanlev/Depositphotos

Школа "Taber", яка знаходиться під керівництвом Каталонського регіонального уряду, переглянула свій каталог книжок для дітей віком до 6 років.

Виявилось, що лише 10 відсотків книжок мали гендерний ракурс. 30% книжок були "токсичними" і 60% мали менш серйозні проблеми.

З бібліотеки прибрали такі класичні історії як "Спляча красуня" та "Червона шапочка".

Але одна з матерів, яка перебувала в комісії, Анна Тутцо стверджує, що ініціатива націлена не на конкретні книжки, а на широку проблему сексизму, яка виходить за межі дитячих історій.

За думкою Тутцо, гендерні стереотипи можна знайти навіть у книжках, які навчають алфавіту, кольорам та щоденним навичкам.

Вона стверджує, що одна з найпоширеніших проблем – це прив’язка поведінки хлопчиків до таких цінностей як суперництво та мужність.

"В конфліктних ситуаціях, навіть якщо це просто бешкетування, саме хлопчики атакують дівчат. Це ніби вказує дітям, хто може проявляти силу та стосовно кого", – додає Тутцо.

Занепокоєння щодо того, що ж читають діти перейшло й на інші школи каталонської столиці.

Фото: pressmaster/Depositphotos

Наприклад, школа "Montseny" теж починає переглядати книжки своєї бібліотеки й заявила, що вилучить ті, які вважаються сексистськими.

Тим часом в школі "Fort Pienc" батьківська асоціація створила комісію гендерної рівності. Вони будуть переглядати зміст дитячих книжок та інші питання, які мають відношення до сексизму.

"Те, що діти читають – дуже важливо. Класичні історії містять дуже багато сексистських стереотипів і важливо, щоб були історії, які руйнують їх", – стверджує голова батьківської комісії Елен Клузелла.

Вона вважає, що починати протистояти гендерним стереотипам важливо так рано, як це можливо.

"Вже в 5 років діти формують свої гендерні ролі", – каже вона.

У школі Табер також переглянуть книги для учнів початкової школи – з 6 до 12 років, проте прибирати їх не будуть.

"У ранньому дитинстві діти як губки й вбирають все навколо. Це дозволяє нормалізувати сексистські стереотипи. Однак учні початкових шкіл мають більшу здатність критично мислити, і книги можуть дати їм можливість вчитися, так що вони самі розпізнають елементи сексизму", – каже Анна Тутцо.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні