6 рецептів сніданків, салатів і супів від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

6 рецептів сніданків, салатів і супів від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Їжа – це відчуття насолоди тут і зараз.

Можливість повноцінно проживати кожну секунду, не чекаючи особливого часу для щастя. Бо щасливими ви можете бути щодня.

Так описує їжу в своїй книзі "Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати" шеф-кухар Євген Клопотенко.

Напередодні виходу книги видавництво #книголав спеціально для УП.Життя надало 6 рецептів.

СНІДАНКИ

ПАНКЕЙКИ З КАРАМЕЛЬНИМ СОУСОМ

Американські панкейки близькі родичі наших тонких млинців, щось середнє між млинцем та оладками.

З приготуванням цієї страви без проблем впорається навіть кулінар-початківець.

Усе, що для цього потрібно, замісити простеньке тісто й за кілька хвилин підсмажити панкейки на пательні.

А різноманітні конфітюри або соуси ідеально підкреслять їхній смак.

Пропоную приготувати карамельно-вершковий соус, бо це неймовірна смакота.

CКЛАДОВI:

  • 1 склянка молока
  • 1 склянка борошна
  • 1 яйце
  • 1 столова ложка цукру
  • 50 г розтопленого вершкового масла
  • чайна ложка розпушувача

ДЛЯ СОУСУ:

  • 150 мл вершків (33% жирності)
  • 150 г цукру
  • дрібка солі

ПРИГОТУВАННЯ:

Яйце збиваємо з цукром до густої однорідної маси. Додаємо молоко, а потім борошно, розпушувач і розтоплене вершкове масло. Добре перемішуємо до однорідності.

Розігріваємо на плиті пательню з антипригарним покриттям без олії. (Якщо у вас електроплита, встановіть рівень нагріву на "6", якщо газова, просто зробіть середній вогонь).

Виливаємо ополоником достатню для одного панкейка кількість тіста. Яким завбільшки він буде, вирішуйте самі.

Щойно на поверхні панкейка з’являться дірочки, перевертаємо. Обсмажувати панкейки потрібно 1-2 хвилини з кожного боку.

Готуємо карамельний соус. Розтоплюємо в сотейнику цукор.

Одночасно підігріваємо в окремій посудині вершки. Потрібно довести їх практично до кипіння.

Коли цукор почне набувати коричневого кольору, вливаємо вершки тоненькою цівкою, постійно помішуючи.

Додаємо дрібку солі й варимо на маленькому вогні, поки соус не загусне. Подаємо з панкейками.

ФРИТАТА ЗІ ШПИНАТОМ

У модному слові "фритата" немає нічого незвичайного.

Насправді це звичайнісінький омлет, страва італійської кухні.

Нюанс лише в тому, що готують його неодмінно з начинкою.

До збитих яєць італійці додають овочі, зелень, сир, м’ясо чи ковбасу.

Пропоную вам приготувати "зелений" омлет — зі шпинатом, зеленою цибулею і горошком.

CКЛАДОВI:

  • 100 г шпинату
  • 2 яйця
  • 2 пір'їнки зеленої цибулі
  • 1 столова ложка вершкового масла
  • 30 г твердого сиру
  • 25 г зеленого горошку (свіжого або замороженого)
  • 1 гілочка кропу
  • сіль, цукор, перець за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Яйця збиваємо в мисці з сіллю та перцем. Твердий сир натираємо на крупній тертці.

[BANNER1]Горошок відварюємо протягом трьох хвилин у підсоленому й підсолодженому окропі.

Вершкове масло розтоплюємо на пательні й обсмажуємо на ньому ціле листя шпинату протягом трьох хвилин, постійно помішуючи, поки він не прив’яне.

Додаємо дрібно нарізану зелену цибулю і кріп, смажимо ще хвилину.

Додаємо горошок і заливаємо збитими яйцями, перемішуємо. Посипаємо сиром і відправляємо на 10 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.

САЛАТИ

САЛАТ ЗІ ШПИНАТОМ І ПЕЧЕРИЦЯМИ

Листя шпинату — прекрасна основа для будь-якого салату.

Я обожнюю поєднувати шпинат із різними овочами та фруктами.

Цього разу я хочу запропонувати вам надзвичайно смачний салат зі шпинатом і печерицями з додаванням карамелізованої цибулі, обсмаженого бекону та сиру дорблю.

На перший погляд це поєднання може здатися трохи дивним, але повірте, це дивовижно смачно.

CКЛАДОВI:

  • 200 г листя шпинату
  • 2 невеликі цибулини
  • 2 столові ложки бальзамічного оцту
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 20 г вершкового масла
  • 1 столова ложка цукру
  • 150 г печериць
  • 50 г сиру дорблю
  • 50 г бекону
  • сіль, перець за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Цибулю чистимо, ріжемо великими сегментами, викладаємо на пательню в розігріту оливкову олію і обсмажуємо до прозорості.

Потім додаємо цукор, бальзамічний оцет і на мінімальному вогні карамелізуємо цибулю протягом 10 хвилин.

Печериці миємо, нарізаємо пластинами й обсмажуємо на вершковому маслі, доки не стануть м’якими.

Бекон ріжемо невеликими шматочками й обсмажуємо на сухій пательні до золотавого кольору.

У салатнику змішуємо чисте листя шпинату, обсмажені гриби, бекон, карамелізовану цибулю і сир дорблю, порізаний дрібними кубиками.

За необхідності солимо й перчимо.

САЛАТ ІЗ ГРУШЕЮ ТА ГАРБУЗОМ

Як фанат гарбуза, я просто не міг оминути увагою поєднання улюбленого яскраво-помаранчевого овоча з грушею.

Цей салат — ідеальна страва насамперед для тих, хто не любить гарбузів, бо ж у ньому цей дарунок осені має зовсім не-гарбузовий смак і залишається хрумким.

Про грушу, мабуть, і писати не варто — її приємна солодкість, особливий післясмак і неймовірна соковитість відомі всім.

Обов’язково додайте горіхи, багато горіхів, бо фішка — саме в них.

А легка гострота соусу буде ідеальним контрастом ніжній текстурі салату.

CКЛАДОВI:

  • 150 г гарбуза
  • 100 г груші
  • 30 г вершкового масла
  • 120 г салатного міксу
  • 2 гілочки м'яти
  • 60 г горіхів
  • гарбузова насіння за бажанням
  • сіль за смаком

ДЛЯ СОУСУ:

  • 1 столові ложки американської гірчиці
  • 2 столові ложки соняшникової олії
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту

ПРИГОТУВАННЯ:

Грушу й гарбуз миємо та очищуємо від шкірки, нарізаємо тонкими слайсами.

Розігріваємо пательню з вершковим маслом і обсмажуємо гарбуз з обох боків протягом 1 хвилини.

[BANNER2]Обсмажений гарбуз викладаємо на паперовий рушник, щоб позбавитися зайвого жиру.

Для соусу змішуємо гірчицю, соняшникову олію і бальзамічний оцет. У глибоку посудину викладаємо листя салату, додаємо грушу, листя м’яти, гарбуз, горіхи, поливаємо соусом, солимо й перемішуємо.

СУПИ

ЛЕГКИЙ СУП ІЗ ЗАПЕЧЕНИХ ОВОЧІВ

Я впевнений, що прості овочеві супи подобаються багатьом людям. Мені вони теж до душі.

Як страва овочевий суп нічим особливим не вирізняється, і мало хто знає, як зробити його смачнішим. Але я знайшов рішення.

Я люблю все запікати в духовці. Так-от, у цьому рецепті я теж вирішив спочатку запекти овочі й тільки потім зварити з них суп.

Маю вам зізнатися, ефект був просто приголомшливий. Обов’язково спробуйте зварити суп із запечених овочів за моїм рецептом. Гадаю, надалі ви будете готувати його тільки так.

CКЛАДОВI:

  • 2 картоплини
  • 1 невелика морква
  • 50 г кореня селери
  • 1 невелика цибулина
  • 100-150 г кабачка
  • 1 лавровий листок
  • 5 горошин перцю
  • 1 столової ложки олії
  • сіль за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Розігріваємо духовку до 200 °С. Моркву й цибулю чистимо, а картоплю добре миємо, але залишаємо зі шкіркою.

Ріжемо великими кубиками, скроплюємо олією і відправляємо в духовку на 15 хвилин.

У невеликій каструлі кип’ятимо 600-800 мл води, додаємо запечені овочі, лавровий листок, перець горошком і сіль за смаком. Варимо на маленькому вогні 10 хвилин.

Кабачок ріжемо кубиками.

За кілька хвилин до готовності додаємо кабачок — він має залишатися трохи твердим.

За бажанням ви можете додати до супу із запечених овочів посічену зелень або заправити сметаною.

МОРКВЯНИЙ КРЕМ-СУП З ІМБИРОМ І КУРКУМОЮ

Мені здається, що морквяний крем-суп з імбиром — це просто ідеальне рішення для початку посту.

Втім, ви можете зробити його не пісним, якщо додасте трохи вершків.

Смак від цього стане ще більш насиченим, а суп — ситнішим.

А ще я пропоную додати в нього куркуму — дуже корисні прянощі, які нададуть цьому супу неперевершену східну нотку.

CКЛАДОВI:

  • 3 великі моркви
  • 2 цибулини
  • 1 чайна ложка натертого імбиру
  • 1 чайна ложка куркуми
  • 150 г селери (корінь)
  • 1 лавровий листок
  • 500 мл води або овочевого бульйону
  • оливкова олія (для смаження)
  • гілочка базиліку
  • сіль, перець за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Моркву, селеру й цибулю ріжемо невеликими кубиками й обсмажуємо на пательні з оливковою олією до прозорості цибулі.

[BANNER3]Додаємо дрібно нарізаний імбир, куркуму й обсмажуємо ще 2-3 хвилини на маленькому вогні.

Перекладаємо овочі в каструлю, заливаємо водою, додаємо лавровий листок і варимо 10 хвилин після закипання.

Виймаємо лавровий листок, перебиваємо суп занурювальнимблендером до однорідного стану, додаємо сіль, перець і варимо ще 2-3 хвилини.

Подаючи на стіл, викладаємо в кожну тарілку кілька листочків базиліку.

Можливо, вас зацікавить:

Титульне фото: Sonyakamoz/Depositphotos

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні