Швейцарці мають одну з найгірших сперм серед європейців – дослідження

— 22 травня 2019, 12:16

Згідно даних останніх досліджень, якість сперми у швейцарців – одна з найнижчих у Європі.

Про це пише The Independent.

У Швейцарії вчені провели перше подібне загальнонаціональне дослідження.

Фото ADragan/Depositphotos

Вони зібрали генетичний матеріал у близько 2500 чоловіків, віком від 18 до 22 років, та розпитали їх про їхній спосіб життя.

З'ясувалося, кожен шостий з учасників дослідження може мати проблеми з плануванням дитини, адже має концентрацію сперматозоїдів нижче 15 мільйонів сперматозоїдів на мілілітр сперми.

Це дуже низькі показники – середня концентрація у молодих європейців коливається від 41 до 67 мільйонів клітин на мілілітр.

У швейцарців вона – 47 млн/мл.

"Важливо розуміти, час, необхідний для запліднення, суттєво збільшиться, якщо у чоловіка концентрація сперми нижча 40 мільйонів сперматозоїдів на мл", – каже один з авторів дослідження, професор Серж Неф з Женевського університету.

Науковці вважають, це критичні показники. Якщо не вживати ніяких заходів, у майбутньому це може призвести до проблем з народжуваністю в країні.

Попередні дослідження показали також, що досить "бідний" генетичний матеріал мають чоловіки з Данії, Норвегії та Німеччини.

Натомість, литовці, естонці та іспанці можуть похизуватися своєю плодовитістю.

Водночас, вчені кажуть, прямі порівняння між європейцями проводити досить складно, тому що у кожній країні проводять дослідження по-іншому.

Науковці також помітили тенденцію зниження якості сперми у промислово розвинених країнах, однак поки не знають причини такого явища. Професор Неф вважає, на зменшення кількості сперматозоїдів могли вплинути пестициди, куріння, надмірне вживання алкоголю, вживання наркотиків та надмірна вага.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні